x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Elon Musk, pregatit sa salveze copiii din pestera thailandeza!

VIDEO Elon Musk, pregatit sa salveze copiii din pestera thailandeza!

09 Iul 2018   •   08:26
VIDEO Elon Musk, pregatit sa salveze copiii din pestera thailandeza!

Omul de afaceri american, Elon Musk, patronul companiilor tehnologice SpaceX si Tesla, a anuntat pe Twitter testarea mini-submarinului propus de el pentru a fi folosit la salvarea adolescentilor blocati intr-o pestera inundata din Thailanda. 

 

Testele au loc intr-o piscina din Los Angeles. In inregistrarea postata de pe Musk pe Twitter, un grup specialisti incearca mini-submarinul, adica o capsula de salvare, de dimensiunea unui om. Pentru operatiunea gandita de miliardarul american, este nevoie de patru scufundatori, cate unul de fiecare parte a aparatului. 

Demarata duminica de autoritatile thailandeze, operatiunea de salvare a celor 12 copii si a antrenorului lor de fotbal a fost un succes inca din prima zi, cand au fost scosi patru copii. Aparent sanatosi, ei au fost, totusi, transportati la spital pentru analize. 

Ceilalţi nouă - opt elevi şi antrenorul lor - au rămas pe o stâncă, în interiorul unei cavităţi aflate la patru kilometri în raport cu intrarea în grota. Dupa o pauza de cateva ore, misiunea de salvare va continua, probabil luni, in functie de starea echipamentului folosit. "Sunt inlocuite baloanele cu aer comprimat, amplasat de-a lungul traseului de evacuare", au explicat oficialii. 

Pentru comunicare, echipele de salvare folosesc o tehnologie israeliana, elaborata de compania Maxtech Networks. Primele tentative de salvare a tinerilor captivi a fost ingreunata nu numai de cresterea nivelului de apa din pestera, dar si de absenta unei legaturi intre serviciile de reactie rapida in conditii de subteran. 

"Aceste pesteri sunt foarte lungi si numai contactele telefonice directe permit o coordonare eficienta a actiunilor. Scafandri trebuie sa-i auda in permanenta pe cei de afara si sa discute cu ei. Numai asa se poate sti unde se afla, ce se intampla acolo, care sunt eventualele probleme", a explicat un responsabil al firmei israeliene. 

Solutie

×