x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Erupţia vulcanului Kilauea, din Hawaii, a distrus 30 de locuinţe

VIDEO - Erupţia vulcanului Kilauea, din Hawaii, a distrus 30 de locuinţe

07 Mai 2018   •   21:24
VIDEO - Erupţia vulcanului Kilauea, din Hawaii, a distrus 30 de locuinţe

Cel puţin 30 de locuinţe au fost distruse complet şi alte câteva zeci sunt ameninţate de râurile de lavă aduse la suprafaţă de vulcanul Kilauea, cel mai activ vulcan din arhipelagul Hawaii, intrat încă de joi în fază eruptivă, conform reprezentanţilor protecţiei civile din acest teritoriu american, transmit AFP şi Reuters. 

În cursul zilei de luni au rămas în vigoare ordinele de evacuare pentru câteva sute de localnici din districtele Leilani Estates şi Lanipuna Gardens, în estul insulei Hawaii (numită şi Insula Mare), ale căror locuinţe sunt ameninţate de lava care iese prin fisuri vulcanice şi de emanaţiile de gaze toxice. 

"Nivelurile ridicate de dioxid de sulf reprezintă o ameninţare pentru toţi cei expuşi", a avertizat protecţia civilă hawaiană. 

Amber Makuakane, o profesoară în vârstă de 37 de ani care locuia singură împreună cu cei doi copii ai săi, este una dintre persoanele afectate de distrugerile provocate de vulcan. Ea a deschis o pagină pe site-ul GoFundMe, pe care s-au strâns până luni peste 29.000 de dolari, bani cu care speră să-şi refacă viaţa după ce casa i-a fost distrusă de lavă. 

Conform protecţiei civile, erupţia muntelui Kilauea a dus la deschiderea a zece fisuri vulcanice ce emană gaze toxice. Prin una dintre fisuri se scurge lavă. "Geologii au raportat că scurgerea de lavă a traversat drumul Ho'okopu Road pe o distanţă de aproximativ 1,1 kilometri de la fisura 8. 

După ce colţul sud-estic al insulei a fost zguduit vineri de un seism cu magnitudinea de 6,9, cel mai puternic din 1975, specialiştii estimează că alte erupţii şi cutremure s-ar putea produce în lunile următoare. 

Kilauea, care se numără printre cei mai activi vulcani din lume şi este unul dintre cei cinci de pe insula Hawaii. Considerat locul unde trăieşte zeiţa focului, Pele, conform mitologiei locale, acest vulcan a erupt constant în ultimii 35 de ani. Şuvoaiele de lavă care se preling din acesta au acoperit 125 de kilometri pătraţi, conform datelor Serviciului american de geologie şi seismologie (USGS).AGERPRES

×
Subiecte în articol: kilauea vulcanul Kilauea