x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin: Vizita mea este şi o misiune de pace

Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin: Vizita mea este şi o misiune de pace

01 Feb 2022   •   16:23
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin: Vizita mea este şi o misiune de pace

Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a spus președintelui Vladimir Putin că niciun lider din UE nu vrea război, scrie EFE.

"Vizita mea de astăzi este şi o misiune de pace şi aş dori să vă asigur că niciun lider al Uniunii Europene, al statelor membre nu îşi doresc un război. Suntem în favoarea unei soluţii politice", a declarat Viktor Orban la începutul întrevederii cu Putin.

Ungaria nu și-a afirmat sprijinul pentru Ucraina, în contextul amenințării crescute a unei invazii rusești în această țară. 

Totodată, și șeful diplomației ungare,  Péter Szijjártó, a afirmat de curând că nu va sprijini  Kievul pentru că discriminează minoritatea maghiară, estimată la circa 150.000 de persoane.

Orban se află la Moscova pentru a discuta despre creșterea livrărilor de gaze ruseşti. "Încheierea contractelor de livrare a gazelor până în 2036 a fost foarte importantă. În cadrul întâlnirii noastre de astăzi, aş dori să ating obiectivul de a creşte aprovizionarea" i-a spus acesta lui Putin.

Gazprom a livrat Ungariei 8,637 miliarde de metri cubi de gaze în 2021.

La rândul său, și Vladimitr Putin a apreciat faptul că Orban a "făcut multe în interesele Ungariei şi ale Federaţiei Ruse" și a dat asigurări că va coopera cu orice premier va fi ales în această țară, care va avea alegeri în aprilie 2022.
"Sincer vorbind, nu am de gând să plec. În aprilie, mă voi prezenta în alegeri şi le voi câştiga. Vom colabora mulţi ani înainte", a răspuns Viktor Orban.

"Dialogul direct, chiar cu distanţa această fizică între noi din cauza pandemiei, este mai bun decât orice convorbire telefonică. Sunt bucuros să te văd", a afirmat Putin.

Ruysia va transfera, totodată, tehnologie pentru producerea vaccinului anti COVID-19 în această țară.

Preşedintele rus şi premierul ungar au abordat şi probleme legate de combaterea pandemiei. 

Ungaria este țară membră UE și NATO dar păstrează relații bune și cu Rusia. 

 

×
Subiecte în articol: Ungaria Rusia Viktor Orban Vladimir Putin