x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban spune despre politica externă a Uniunii Europene că este „ridicolă”

Viktor Orban spune despre politica externă a Uniunii Europene că este „ridicolă”

08 Iun 2021   •   23:00
Viktor Orban spune despre politica externă a Uniunii Europene că este „ridicolă”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a descris actuala politică externă a Uniunii Europene drept „ridicolă” şi îi descrie pe cei 27 de membri ai blocului comunitar drept „patetici tigri de hârtie” şi a asigurat că va continua să blocheze această politică, relatează agenţia spaniolă EFE.

„Politica externă comună, motivată în ultimii ani de interesele politice interne, a devenit ridicolă”, a scris Orban într-o scrisoare deschisă adresată ministrului german de Externe, Heiko Maas, şi publicată pe site-ul oficial al şefului guvernului maghiar.

Scrisoarea este o reacţie a lui Orban după declaraţiile recente ale lui Maas, care a susţinut suspendarea dreptului de veto pe care fiecare ţară din UE îl poate folosit în Consiliul Europei.

Şeful diplomaţiei germane a criticat în mod direct Ungaria pentru că a blocat mai multe comunicate comune ale UE, în principal în ceea ce priveşte relaţiile cu China, dar şi cu Orientul Mijlociu.

„Dacă până acum au ignorat opt ​​comunicate - la fel ca în cazul Beijingului - vor râde şi de-al nouălea. Părem tigri de hârtie penibili şi după comunicatele noastre care nu au nicio urmare toată lumea râde de noi, motiv pentru care trebuie să punem capăt acestei practici a Bruxellesului, care se limitează la redactarea de comunicate”, a adăugat premierul Ungariei.

În acest sens, el a asigurat că va continua să blocheze astfel de comunicate.

Premierul maghiar consideră că, în locul miniştrilor de Externe, deciziile în aceste chestiuni diplomatice ar trebui să revină şefilor de guvern şi de stat din ţările membre ale UE.

„Stânga europeană, condusă de stânga germană, atacă din nou Ungaria pe un ton inacceptabil. Acum, pentru că Budapesta nu a vrut să semneze un comunicat comun fără greutate politică şi seriozitate în cazul Hong Kongului. Aşa se va întâmpla şi dacă îl mai propun de o sută de ori, pentru că de o sută de ori va avea acelaşi rezultat”, a promis Orban.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Viktor Orban