x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Violenţe la manifestaţia de duminică de la Chişinău: Poliţia a deschis un dosar penal şi justifică recurgerea la gaze lacrimogene

Violenţe la manifestaţia de duminică de la Chişinău: Poliţia a deschis un dosar penal şi justifică recurgerea la gaze lacrimogene

25 Apr 2016   •   09:13
Violenţe la manifestaţia de duminică de la Chişinău: Poliţia a deschis un dosar penal şi justifică recurgerea la gaze lacrimogene

Poliţia a deschis un dosar penal pentru violenţele de duminică, după ce manifestaţia organizată de Platforma civică 'Dreptate şi Adevăr' (DA, de centru-dreapta) împotriva actualei guvernări a degenerat în ciocniri între protestatari şi forţele de ordine, a relatat duminică seara Radio Chişinău.

Astfel, un tânăr de 24 de ani a fost reţinut pentru 72 de ore, precizează Jurnal.md pe pagina sa electronică.

Şeful Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Alexandru Pânzari, a declarat, într-o conferinţă de presă, că 14 poliţişti şi doi protestatari au fost răniţi. Patru poliţişti au ajuns la spital după ce au fost loviţi cu pietre. În opinia sa, 'poliţia a gestionat excelent situaţia' şi a prevenit escaladarea violenţelor.

Pe de altă parte, unii dintre organizatorii protestelor susţin că poliţia a acţionat disproporţionat pentru că a folosit gaze lacrimogene. Un operator tv a avut de suferit în urma intervenţiei poliţiei cu gaze lacrimogene, la fel şi mai mulţi protestatari, care au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă.

Şeful IGP a menţionat însă că această metodă a fost utilizată în mod legal în situaţia creată. 'Legea permite să aplicăm mijloace speciale, cum ar fi gazele lacrimogene, atunci când viaţa angajatului nostru este pusă în pericol', a explicat Pânzari.

Ciocnirile s-au produs în apropiere de reşedinţa lui Vlad Plahotniuc spre care se îndreptau manifestanţii. Au avut loc altercaţii şi lângă sediul de afaceri al lui Plahotniuc. Oligarhul Plahotniuc - cea mai contestată şi controversată personalitate publică de la Chişinău - este considerat 'eminenţa cenuşie' a Partidului Democrat, în jurul căruia a fost formată actuala majoritate parlamentară, iar oamenii săi ar forma actualul guvern moldovean.

Câteva mii de manifestanţi au cerut alegeri legislative anticipate, spunând că protestează faţă de acapararea instituţiilor statului de către o guvernare dominată de Partidul Democrat şi lipsită de sprijin popular. Demonstranţii au scandat 'Jos Mafia' şi 'Puterea poporului, nu oligarhilor', potrivit postului de radio Europa Liberă.

Liderii Platformei DA au anunţat că vor continua şi luni protestele antiguvernamentale la Chişinău, conform aceluiaşi post de radio. AGERPRES

×
Subiecte în articol: protest la chisinau chisinau