Există temeri că un virus care a ucis milioane de purcei în America de Nord şi a umflat la un nivel record preţurile cu amănuntul la carnea de porc ar putea ajunge în următoarele luni în Europa, unde se face puţin pentru a preveni acest lucru, informează Reuters citând surse din această industrie.
Virusul diareei epidemice porcine (PEDv) a ucis în jur de şapte milioane de porci tineri de când a fost identificat prima dată în Statele Unite cu aproape un an în urmă.
Virusul atacă intestinul purceilor, împiedicându-l să absoarbă lichidele şi ducând la moarte prin deshidratare. Porcii adulţi în mod normal supravieţuiesc bolii.
'Ne uităm cu groază cum face ravagii în America şi nimeni în Europa nu pare să fie câtuşi de puţin interesat', afirmă managerul general al asociaţiei naţionale britanice din industria creşterii porcilor, Zoe Davies.
Virusul se poate răspândi prin materii fecale şi experţi din SUA spun că şi cantităţi mici pot infecta un număr mare de animale - o lingură de gunoi de grajd infectat cu acest virus este suficient pentru a infecta întreaga turmă de 66 de milioane de porci din SUA.
Există, de asemenea, dovezi că furajele pot juca un rol, în special cele preparate din sânge de porc. Produsele din sânge, cum ar fi plasma de porc, sunt utilizate în mod obişnuit în dietele pentru purcei după înţărcare, în întreaga lume, inclusiv în Europa. Tratarea termică a acestor produse poate ucide virusul, afirmă Bernard Vallat, director general al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
Spania are cea mai mare turmă de reproducere din Europa, în timp ce Germania este principalul producător de carne de porc.
Virusul nu este transmisibil la om şi nu există probleme de siguranţă alimentară, dar ar putea interveni costuri financiare substanţiale în ţările care vor fi lovite de virus. Izbucnirea febrei aftoase în Marea Britanie în 2001, de exemplu, a condus la sacrificarea a mai mult de 10 de milioane de oi şi de vite în încercarea de a opri răspândirea bolii şi a costat ţara aproximativ 8 miliarde de lire sterline (13,5 miliarde dolari), fiind afectat şi sectorul turistic.