x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întrevederea dictatorilor: Vladimir Putin şi Kim Jong-un s-au întâlnit în Coreea de Nord

Întrevederea dictatorilor: Vladimir Putin şi Kim Jong-un s-au întâlnit în Coreea de Nord

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2024   •   10:45
Întrevederea dictatorilor: Vladimir Putin şi Kim Jong-un s-au întâlnit în Coreea de Nord
Sursa foto: Hepta

Preşedintele rus ,Vladimir Putin, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au început miercuri evenimentele oficiale în Piaţa Kim Il-sung din Phenian. Vizita, prima a lui Putin în peste două decenii, îşi propune să consolideze relaţiile dintre cele două ţări, ceea ce produce îngrijorări în Occident.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ajuns miercuri seara în Coreea de Nord, pentru o vizită în cadrul căreia s-ar putea pune bazele unui acord de parteneriat strategic între Moscova şi Phenian, alianţă pe care Occidentul o vede ca pe o ameninţare, scrie agenţia Reuters.

Rusia s-a folosit de legăturile sale mai strânse cu Coreea de Nord pentru a face presiuni asupra Washingtonului, în timp ce Coreea de Nord, puternic sancţionată, a obţinut sprijin politic şi promisiuni de sprijin economic şi comercial din partea Moscovei.

Într-un articol publicat pe prima pagină a principalului ziar al partidului de guvernământ din Coreea de Nord, Putin a promis să „dezvolte mecanisme alternative de comerţ şi de soluţionare reciprocă care să nu fie controlate de Occident" şi să „construiască o arhitectură de securitate egală şi indivizibilă în Eurasia", potrivit Reuters.

Putin a emis, de asemenea, un ordin prezidenţial în ajunul vizitei, în care spunea că Moscova doreşte să semneze un „tratat de parteneriat strategic cuprinzător" cu Coreea de Nord. Consilierul diplomatic al lui Putin, Ushakov, a spus că acesta va include chestiuni de securitate.

Întâlnirea dintre cei doi lideri are loc în contextul în care Statele Unite şi aliaţii săi sunt îngrijoraţi că Rusia ar putea oferi ajutor pentru programele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord, care sunt interzise prin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Phenianul este acuzat că a furnizat rachete balistice şi obuze de artilerie pe care Rusia le-a folosit în războiul său din Ucraina, însă atât Moscova, cât şi Phenianul au negat transferurile unor astfel de arme.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un coreea de nord