x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Voronin consideră "înjositor" accesul la UE prin intermediul României

Vladimir Voronin consideră "înjositor" accesul la UE prin intermediul României

22 Apr 2009   •   00:00

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat, miercuri, că pentru Chişinău "este înjositor" să aibă acces la Uniunea Europeană prin intermediul României, informează portalul Unimedia.md.



"Pentru noi este înjositor să avem acces la UE prin intermediul României. Declaraţia preşedintelui Băsescu despre existenţa a patru milioane de români în Republica Moldova este periculoasă", a spus Voronin, în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul ceh în exerciţiu, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE.

Mulţumindu-i lui Topolanek pentru prezenţa sa la Chişinău, Voronin a adăugat că i-a prezentat acestuia punctul de vedere al Republicii Moldova faţă de poziţia României şi că a solicitat ca poziţia Chişinăului "să fie adusă la cunoştinţa Comisiei Europene".

El a dat asigurări că, în ceea ce priveşte situaţia internă, îşi va folosi întreaga autoritate pentru a asigura funcţionarea normală a noului Parlament moldovean.

Voronin a adăugat că, în cursul întâlnirii cu Topolanek, a discutat despre situaţia creată după alegerile din 5 aprilie, dar şi despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. "Apreciez prezenţa domnului Topolanek în Chişinău. Am oferit explicaţii despre ce s-a întâmplat şi despre ceea ce urmează. Sunt satisfăcut că domnul prim-ministru a înţeles ce am avut în vedere", a spus el.

Mirek Topolanek s-a întâlnit, miercuri, la Chişinău, cu Voronin şi cu prim-ministrul Zinaida Greceanîi, dar şi cu reprezentanţii opoziţiei. El a afirmat că UE consideră "neliniştitoare" criza politică de la Chişinău, exprimându-şi speranţa că relaţiile dintre România şi Republica Moldova se vor normaliza.

"Criza politică din Republica Moldova este neliniştitoare pentru Uniunea Europeană. Nu suntem indiferenţi la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova", a spus el.

Premierul ceh a afirmat că reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei văd diferit evenimentele petrecute la Chişinău, iar dorinţa de a începe dialogul "există doar la nivel verbal", adăugând însă că UE este dispusă să contribuie la reluarea dialogului.

Topolanek a precizat că, în cursul întâlnirilor de la Chişinău, a prezentat instrumentele care pot contribui la rezolvarea crizei - "reluarea dialogului, asigurarea funcţionării statului de drept, asigurarea şi respectarea libertăţilor, încetarea atacurilor şi a violenţei, instituirea unei comisii de monitorizare, din care să facă parte şi opoziţia şi organizaţiile internaţionale".

În ceea ce priveşte relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti, premierul ceh a afirmat că "optează" pentru relaţii de bună vecinătate şi adăugat că situaţia din Republica Moldova va face şi obiectul unei discuţii la reuniunea miniştrilor de Externe din ţările europene, care va avea loc în zilele de 27 şi 28 aprilie.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe moldova chisinau republica moldova