x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula von der Leyen nu are "nicio îndoială" că Ucraina va adera la UE

Ursula von der Leyen nu are "nicio îndoială" că Ucraina va adera la UE

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2023   •   23:30
Ursula von der Leyen nu are "nicio îndoială" că Ucraina va adera la UE
Sursa foto: Hepta

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că nu are "nicio îndoială" că Ucraina va adera la UE. În plus, von der Leyen susține că UE are o "responsabilitate specială" față de Ucraina. Zelenski e tranșant: Kievul are nevoie de angajamente concrete.

Ursula von der Leyen a lăudat progresul și viteza reformelor din țară și a spus că Europa nu va putea niciodată să egaleze sacrificiul, dar că este unită în spatele Ucrainei.

Ea a vorbit despre o vizită recentă în Ucraina: „Am văzut o țară care face tot posibilul să se ridice din cenușa războiului. Pentru ce luptă și pentru ce mor. O arată pe câmpul de luptă. O arată pe străzi. O arată în sălile de clasă. Ei luptă pentru viitorul lor”.

Expunându-și speranțele pentru viitorul Ucrainei, Von der Leyen a declarat că aceasta va deveni "o țară care să atragă investiții străine, o țară care să fie stăpână pe viitorul său, o țară care să fie membră a Uniunii Europene".

„Împreună ne-am adunat aici pentru a le spune ucrainenilor că visul lor este și visul nostru [...] Ucrainenii ne spun că, atunci când își imaginează viitorul lor, văd steagul Europei fluturând deasupra orașelor lor. Nu am nicio îndoială că Ucraina va face parte din uniunea noastră”, a afirmat von der Leyen la conferinţa pentru reconstrucţia Ucrainei de la Londra, potrivit Reuters.

UE are o "responsabilitate specială" față de Ucraina, a adăugat Ursula von der Leyen: "Haideți să vorbim despre viitor. Cred că Uniunea Europeană are o responsabilitate specială".

Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană au promis miercuri miliarde de dolari în plus pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, iar premierul britanic Rishi Sunak a lansat un cadru de asigurare de război pentru a încerca să stimuleze companiile să investească.

Deși a salutat sprijinul, răspunsul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost tranșant - Kievul are nevoie de angajamente concrete pentru proiecte care să ajute Ucraina nu doar să se recupereze, ci și să se dezvolte ca un membru puternic al lumii occidentale.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen