x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Von der Leyen: China devine mai incisivă pe plan internaţional, UE trebuie să reducă riscurile

Von der Leyen: China devine mai incisivă pe plan internaţional, UE trebuie să reducă riscurile

de Redacția Jurnalul    |    30 Mar 2023   •   21:15

Uniunea Europeană trebuie să reducă riscurile în relaţia cu Beijingul, în contextul tranziţiei Chinei de la o eră a reformei şi deschiderii spre o eră a intensificării controlului şi incisivităţii, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Suntem preocupaţi în legătură cu ceea ce se află în spatele revenirii Chinei pe scena mondială. Definirea strategiei europene faţă de China, definirea succesului în actuala situaţie, trebuie să înceapă printr-o evaluare serioasă a relaţiilor noastre actuale şi a intenţiilor strategice ale Chinei. Relaţia noastră cu China este mult prea importantă pentru a fi expusă riscurilor prin eşecul stabilirii condiţiilor angajamentelor noastre sănătoase. Este clar că relaţiile noastre au devenit mai distante şi mai dificile în ultimii ani. Am observat de ceva timp o înăsprire deliberată a poziţiei strategice a Chinei. Iar acest lucru a fost dublat de intensificarea acţiunilor incisive", a declarat Ursula von der Leyen, în discursul rostit la Institutul Mercator privind Studii Chineze, vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Ursula von der Leyen a amintit că Beijingul menţine o "prietenie fără limite" cu Rusia. Vizita la Moscova a preşedintelui Chinei, Xi Jinping, arată "clar" că Beijingul consideră "slăbiciunile" preşedintelui rus, Vladimir Putin, drept "o modalitate de intensificare a influenţei asupra Rusiei", a subliniat Ursula von der Leyen.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: UE China