x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vreme extremă: China este lovită concomitent de precipitații record, valuri de căldură și o tornadă

Vreme extremă: China este lovită concomitent de precipitații record, valuri de căldură și o tornadă

17 Iun 2022   •   20:05
Vreme extremă: China este lovită concomitent de precipitații record, valuri de căldură și o tornadă

O regiune din sudul Chinei a fost lovită în același timp de precipitații record, valuri de căldură și o tornadă. În zonă se află orașul Guangzhou, iar vremea extremă a strămutat milioane de oameni, a avariat proprietăți și a inundat terenurile agricole, anunță Reuters.

Ploile torențiale din sudul Chinei ar putea continua până marți, a anunțat vineri televiziunea de stat chineză. Autoritățile au emis avertismente de „fenomene meteorologice extreme" încă din aprilie.

China este predispusă la inundații. În ultima vreme, a devenit și mai vulnerabilă din cauza defrișărilor și a stocării apei pentru producerea de energie și irigații.

„Schimbările climatice au adus deja efecte negative grave asupra sistemului ecologic natural al Chinei și au continuat să se răspândească și să pătrundă în economie și societate", scrie în strategia națională de adaptare la schimbările climatice.

Joi seara, o tornadă a străbătut părți din Guangzhou în timpul unei ploi torențiale, a anunțat presa locală. Fenomenul a provocat oprirea alimentării cu energie electrică a peste 5.400 de utilizatori din uriașul oraș din sudul țării.

De asemenea, au fost raportate valuri mari și creșteri de debite pe un râu din zonă, ceea ce a determinat guvernul să trimită lucrători pentru a preveni inundațiile.

Un punct de observare din oraș a înregistrat marți un val de 2,45 metri înălțime, cel mai mare din ultimii 20 de ani.

Biroul meteorologic din provincia vecină Fujian a avertizat joi că precipitații record vor continua până săptămâna viitoare, ceea ce reprezintă un risc ridicat de dezastre naturale.

Străzile orașelor din zona afectată au fost inundate, accesul la autostrăzi a fost întrerupt, iar terenurile agricole au fost inundate.

Între timp, se așteaptă ca temperaturile din centrul și nordul Chinei să atingă maxime neobișnuite până săptămâna viitoare, depășind 40 de grade Celsius.

Vremea anormal de caldă a învăluit deja capitala Henan, Zhengzhou, care vara trecută a fost lovită de precipitații record și de inundații.

(sursa: Mediafax)

×