x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vremuri grele pentru fumatorii din UE

Vremuri grele pentru fumatorii din UE

02 Apr 2004   •   00:00

Fumatul interzis in orice spatiu public, inclusiv la locul de munca, in baruri sau in restaurante. Nu este o prevedere obligatorie in Uniunea Europeana, dar este o masura la care a recurs de curand Irlanda, in premiera absoluta in spatiul comunitar.

Irlanda da astfel tonul unui nou val de masuri antitabac care anunta sa se inaspreasca tot mai mult, spre disperarea impatimitilor tutunului. Exemplul va fi urmat, incepand din data de 1 mai, de Norvegia, desi tara nu face parte din spatiul comunitar.

UNDE SE FUMEAZA. In afara de Germania si Marea Britanie, toate statele membre au legi care-i impiedica pe fumatori sa-si aprinda tigarile dupa placul inimii. „De vina" este o rezolutie a Uniunii, datand din 1989, care interzice fumatul in: cladiri publice, scoli, mijloace de transport in comun, baruri, restaurante, discoteci etc. In contrapartida, exista legi ce prevad amenajarea de spatii speciale pentru fumatori in cladirile publice si in sediile firmelor. Guvernele europene pregatesc insa masuri nemiloase. Suedia isi va inaspri legislatia pentru a reduce consumul de tutun, iar Marea Britanie se pregateste sa adopte o lege in urma careia nici urma de tigara aprinsa n-o sa mai fie in cladirile si spatiile publice. Viata mai usoara au amatorii de tutun din Luxemburg si Danemarca. Aici, fiecare angajator decide propria politica privind fumatul la locul de munca. Mai mult, in Spania si, din nou, Luxemburg, proprietarii de baruri si restaurante nu sunt obligati sa aiba spatii speciale pentru fumatori si nefumatori.

PUBLICITATEA. O directiva europeana ce intra in vigoare din 2005 interzice reclamele la tigari in orice mass-media, sponsorizarea de catre firmele de tutun a comperitiilor sportive si promotiile care ofera gratis tigari. In Luxemburg, publicitatea in presa scrisa si pe panouri de afisaj este permisa, cu conditia sa includa avertismentul ca tutunul dauneaza sanatatii. Toate tarile membre au acceptat ca pe pachetele de tigari sa fie imprimate mesaje impotriva consumului de tutun. VĂNZAREA DE TIGARI MINORILOR. Adolescentii sub 16 ani nu pot cumpara tigari in Austria, Germania, Spania, Olanda si Franta. In Portugalia, Finlanda si Suedia, comerciantii nu au voie sa vanda tigari cumparatorilor sub 18 ani.
Irina Cristea


Cand nu merge cu binisorul...

Mesajele antitabac de pe pachetele de tigari ar putea deveni mult mai dure. Comisia Europeana a propus ca textele de avertisment sa fie inlocuite cu imagini suficient de sugestive ca sa le taie amatorilor pofta de a trage un fum. Printre imaginile sugerate de Comisie se numara plamani afectati de cancer, sectiuni din creierele unor pacienti morti in urma unor atacuri cerebrale sau imagini cu diverse alte afectiuni despre care specialistii spun ca ar fi provocate de fumat.

×
Subiecte în articol: externe tigari