Oraşul Washington va plăti suma de 13,7 milioane de dolari mai multor sute de manifestanţi care au dat în judecată municipalitatea pentru arestările abuzive operate cu ocazia protestelor desfăşurate în timpul adunărilor generale ale FMI şi Băncii Mondiale în 2000, transmite AFP.
După nouă ani de proceduri în cadrul unei plângeri colective, Districtul Columbia, entitatea administrativă care corespunde oraşului Washington, a aceptat, luni, să semneze un acord amiabil care trebuie să fie confirmat de justiţie în lunile următoare, a declarat Mara Verheyden-Hilliard, avocata organizaţiei Partnership for Civil Justice, care îi susţine pe reclamanţi.
Circa 680 de manifestanţi, printre care se aflau turişti şi jurnalişti, au fost arestaţi în aprilie 2000 în cursul reuniunilor instituţiilor internaţionale din capitala federală, la câteva luni după manifestaţiile de amploare împotriva Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de la Seattle (statul Washington, vest).
"Aceşti protestatari nu au încălcat nicio lege. Unii au fost ţinuţi cu cătuşe într-un autobuz timp de peste 12 ore, fără hrană, apă sau acces la toaletă", a explicat reprezentanta organizaţiei. Niciun manifestant nu a fost inculpat. "Credem că este un acord istoric şi cel mai important care a fost semnat vreodată cu privire la manifestanţii de la Washington şi poate din întreaga ţară", a subliniat Partnership for Civil Justice.
Fiecare manifestant al cărui nume se află pe plângerea colectivă ar putea primi până la 18.000 de dolari din această sumă de 13,7 milioane de dolari achitată de municipalitate.
Citește pe Antena3.ro