x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washingtonul a dezgheţat averi iraniene în valoare de 450 milioane dolari ca răsplată pentru respectarea programului nuclear

Washingtonul a dezgheţat averi iraniene în valoare de 450 milioane dolari ca răsplată pentru respectarea programului nuclear

de Agerpres    |    17 Apr 2014   •   22:06
Washingtonul a dezgheţat averi iraniene în valoare de 450 milioane dolari ca răsplată pentru respectarea programului nuclear

Statele Unite au autorizat deblocarea unei noi tranşe de 450 milioane dolari de averi iraniene îngheţate, după publicarea joi de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a unui raport ce confirmă că Iranul respectă angajamentele sale nucleare, a anunţat Washingtonul.

Raportul de etapă lunar al AIEA, consultat joi de AFP, arată că Teheranul a redus cu 75% stocul său de uraniu puternic îmbogăţit şi aplică astfel acordul interimar încheiat la Geneva cu marile puteri asupra programului său nuclear.

Potrivit acestui acord, Iranul s-a angajat "să dilueze" jumătate din stocul său puternic îmbogăţit până la jumătatea lunii aprilie, în timp ce restul urmează să fie convertit până la mijlocul lunii iulie.

"Pe baza acestei confirmări şi în conformitate cu angajamentele Statelor Unite în cadrul acordului interimar, Departamentul Trezoreriei a luat măsurile necesare pentru a permite deblocarea unei tranşe de 450 milioane dolari din fondurile iraniene îngheţate", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Marie Harf, la Washington. Ea nu a precizat cum sau când vor fi puse la dispoziţie fondurile, sau dacă au fost deja achitate.

Acordul de la Geneva, încheiat la 24 noiembrie între Iran şi grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) prevede pentru o perioadă de 6 luni ridicarea parţială a sancţiunilor occidentale şi mai ales deblocarea a 4,2 miliarde dolari de averi îngheţate iraniene în opt tranşe, în schimbul suspendării unei părţi din activităţile nucleare ale Iranului.

×
Subiecte în articol: aiea iran