x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washingtonul critică planul european de ajutorare a Iranului

Washingtonul critică planul european de ajutorare a Iranului

25 Aug 2018   •   08:25
Washingtonul critică planul european de ajutorare a Iranului

Planul de ajutorare a Iranului anunţat de Uniunea Europeană nu face decât să trimită "un mesaj nepotrivit" şi ajută regimul de la Teheran "să neglijeze nevoile populaţiei sale", a acuzat Washingtonul. 

 

Seria de măsuri în favoarea Iranului, anunţată joi, vizează "să sprijine dezvoltarea economică şi socială durabilă în Republica Islamică Iran", potrivit Comisiei Europene. Acest plan "trimite un mesaj nepotrivit într-un moment nepotrivit", a declarat reprezentantul special al Statelor Unite pentru Iran, Brian Hook. 

"Ajutoarele externe din partea contribuabilului european perpetuează capacitatea regimului de a neglija nevoile populaţiei sale", a adăugat el. "A pune mai mulţi bani în mâinile ayatollahului înseamnă să dai mai mulţi bani pentru comiterea de asasinate în chiar aceste ţări europene", a subliniat el. 

"Poporul iranian face faţă unor presiuni economice reale cauzate de corupţie, proasta administrare, investiţia în terorism şi de conflictele din străinătate ale guvernului său", a mai scris Brian Hook intr-un comunicat de presa. "Statele Unite şi Uniunea Europeană ar trebui să acţioneze împreună pentru a găsi soluţii durabile care să sprijine într-adevăr poporul iranian şi să pună capăt ameninţărilor regimului la adresa stabilităţii regionale şi mondiale", a adăugat el. 

Comisia Europeană a anunţat joi că a "adoptat o primă serie de proiecte cu o valoare totală de 18 milioane de euro, din care 8 milioane de euro în favoarea sectorului privat" din Iran. "Proiectele aprobate (...) sunt primele dintr-un pachet mai amplu de 50 milioane de euro în favoarea Iranului, vizând să acorde asistenţă acestei ţări pentru a face faţă principalelor provocări economice şi sociale", a precizat Comisia. 

După retragerea unilaterală din acordul nuclear încheiat în 2015 între Republica Islamică şi marile puteri, Washingtonul a restabilit la începutul lui august o primă serie de sancţiuni împotriva Teheranului şi a lansat un avertisment ţărilor care continuă să întreţină relaţii comerciale cu Iranul. AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua iran Comisia Europeana plan ajutor