x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: Performanţele Chinei, "făcute din pix"

WikiLeaks: Performanţele Chinei, "făcute din pix"

07 Dec 2010   •   16:52
WikiLeaks: Performanţele Chinei, "făcute din pix"
Sursa foto: /Reuters
Datele privind Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei sunt "făcute din pix", spunea în 2007 Li Keqiang, unul dintre oficialii chinezi de rang înalt şi probabil următorul premier al ţării asiatice, se arată într-o notă a ambasadei americane publicată de WikiLeaks.

Li Keqiang, actualul vicepremier al Chinei şi fost guvernator de provincie, a făcut aceste declaraţii la o întâlnire cu Clark Randt, ambasadorul SUA de la vremea aceea, potrivit unei note trimise la Washington şi publicată de WikiLeaks.

Raportul arată că oficialul chinez se concentra pe trei aspecte pentru a evalua economia provinciei pe care o conducea: consum de electricitate, volumul transporturilor de marfă şi nivelul creditării.

“Folosindu-se de aceste trei cifre, Li a spus că poate măsura cu relativă acurateţe viteza creşterii economice. Celelalte cifre, în special statisticile privind PIB, sunt ‘doar pentru referinţă’, a spus acesta zâmbind”, se arată în raport.

Contactaţi de Reuters, oficialii chinezi au refuzat să facă declaraţii pe această temă. De altfel, nici ambasada SUA din China nu a oferit un răspuns.

Cifrele privind economia chineză sunt privite de multă vreme cu suspiciuni de către analişti, în special cele provenite de la nivel provincial.

“Că PIB-ul Chinei nu este de încredere, în special PIB-ul la nivel local, nu e o veste nouă”, spune un economist al unei bănci străine sub anonimat.

“O parte dintre datele privind volumul, cum sunt cele referitoare la transportul de marfă şi chiar la credit, sunt interesante pentru că sunt mai puţin supuse la ‘masajul’ făcut la nivel local. Dar arată doar o parte din adevăr”, adaugă acesta.

Nota ambasadei SUA îl descrie pe Li ca fiind implicat şi bine informat. Acesta încerca să creeze o “societate armonioasă”, prin construcţia de noi case pentru cei săraci şi crearea de locuri de muncă pentru fiecare.

Cea mai mare îngrijorare a acestuia era corupţia şi pentru limitarea acesteia trebuiau create reguli transparente, care să asigure o suprevizare adecvată, dar educarea oficialilor.

“O parte din programul de educare presupune presupune participarea la tururi ale închisorilor, birocraţii fiind forţaţi să viziteze oficiali încarceraţi, fiind astfel martori ai consecinţelor corupţiei”, se arată în documentul publicat de WikiLeaks.

Sursa: www.money.ro

×