Rusia poate face faţă unui conflict de mică amploare în vestul ţării, dar nu poate răspunde simultan la două conflicte sau unuia singur în est, se arată într-o notă diplomatică americană privind răspunsul NATO la amplele exerciţii militare ruse din 2009, care a fost criticat inclusiv de România.
În această notă publicată de WikiLeaks şi citată de Aftenposten în ediţia electronică, Statul Major Militar Internaţional (IMS) al NATO a prezentat Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la 18 noiembrie 2009, un raport privind cele mai ample exerciţii militare ruse după perioada sovietică, Zapad şi Ladoga, în acelaşi an. Exerciţiile au vizat contracararea unui posibil atac lansat de Lituania şi Polonia împotriva Rusiei şi Belarusului şi a inclus simularea folosirii de rachete balistice. IMS a stabilit faptul că exerciţiile militare ruse au avut ca scop să remedieze deficienţele identificate în timpul conflictului din august 2008 din Georgia.
Potrivit IMS, exerciţiile au demonstrat că Rusia are o capacitate limitată de a conduce operaţiuni comune cu forţele aeriene, continuă să se bazeze pe echipament învechit, duce lipsă de mijloace strategice de transport şi are nevoie de mai mulţi militari.
IMS a ajuns la concluzia că forţele armate ruse au fost capabile să răspundă unui conflict local şi regional de dimensiuni mici sau medii în regiunea sa de vest, dar că nu au fost capabile să răspundă în acelaşi timp la două conflicte de mică anvergură, în zone geografice diferite. De asemenea, ele nu au fost în măsură să conducă operaţiuni convenţionale de amploare şi folosesc în continuare arme nucleare tactice, chiar şi în conflicte locale sau regionale.
Canada, precum şi mai multe state aliate din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, au criticat "eşecul" NATO de a răspunde adecvat exerciţiilor militare conduse de Rusia. Criticile au fost reluate într-un document semnat de Polonia, Cehia, România, Estonia, Letonia şi Lituania, care au cerut organizarea de discuţii periodice şi intensificate privind Rusia în cadrul NATO. România şi-a exprimat opinia că acţiunile Rusiei seamănă foarte mult cu cele conduse în perioada Războiului Rece şi că ele fac parte dintr-o evoluţie îngrijorătoare în comportamentul Rusiei.
Mediafax