x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks pentru faună şi floră: WildLeaks

WikiLeaks pentru faună şi floră: WildLeaks

25 Aug 2014   •   19:43
WikiLeaks pentru faună şi floră: WildLeaks

Activişti ecologişti au lansat o platformă online securizată pentru publicarea de informaţii confidenţiale despre reţelele de braconaj din întreaga lume şi în legătură cu cazuri de încălcare a legilor cu consecinţe asupra mediului înconjurător, în special a pădurilor, relatează luni AFP. Site-ul se numeşte WildLeaks şi se doreşte a fi un fel de WikiLeaks pentru faună şi floră. 

Site-ul este rezultatul unui proiect non-profit elaborat şi este finanţat de organizaţia 'Elephant Action League' (EAL). Managementul platformei este realizat de un mic grup de persoane cu experienţă în probleme de mediu, printre care şi avocaţi, jurnalişti şi specialişti în IT. După cum declară pe pagina sa web, WildLeaks are ca primă prioritate 'facilitarea identificării, arestării şi judecării infractorilor, traficanţilor, oamenilor de afaceri şi oficialilor guvernamentali corupţi care se află în spatele braconajului cu exemplare din specii ameninţate de dispariţie şi a traficului legat de produse provenind din mediul natural sălbatic sau din păduri', precum fildeşul, cornul de rinocer, pangolinii, anumite tipuri de păsări şi feline. La acesta se adaugă şi comerţul ilicit cu lemn. 

'Am primit recent o informaţie interesantă despre o persoană foarte puternică din Kenya, cu legături cu guvernul şi care este în spatele traficului cu fildeş', a declarat pentru AFP, la Dar es Salaam, fondatorul italian al WildLeaks, Andrea Crosta. 

WildLeaks a primit prima informaţie la mai puţin de 24 de ore de la lansare (în luna februarie) şi încă 45 de atunci, dintre care 28 considerate utile. Informaţiile sunt foarte variate - de la uciderea tigrilor în Sumatra, la tăierea ilegală de copaci în estul Rusiei şi Mexic, contrabanda cu exemplare de floră şi faună sălbatice spre Statele Unite. În general, WildLeaks transmite datele pe care le primeşte autorităţilor din ţările vizate şi organizaţiilor de apărare a mediului. În două cazuri, WildLeaks a desfăşurat propria anchetă, o a treia urmând să fie demarată în curând. 

Site-ul utilizează un sistem informatic ce permite codarea mesajelor şi protejarea identităţii informatorilor săi. 

Principala miză pentru reuşita proiectului este ca publicul să ştie de el şi fondatorii să câştige încrederea potenţialilor informatori, arată Crosta. 'Nu urmărim braconierii sau traficanţii de mică anvergură, ci pe cei care sunt deasupra lor, inclusiv oficiali guvernamentali corupţi', a spus militantul ecologist. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: wildleaks