x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe William şi Kate, soţ şi soţie

William şi Kate, soţ şi soţie

29 Apr 2011   •   09:24
William şi Kate, soţ şi soţie

Prinţul William şi Kate Middleton şi-au unit destinele la catedrala Westminster din Londra.
1.900 de persoane au fost invitate la evenimentul care a ţinut, în ultimele luni, o planetă întreagă cu ochii pe familia regală britanică. Căsătoria lui Kate cu prinţul William a avut loc la 30 de ani de la somptuoasa nuntă a prinţul Charles şi a prinţesei Diana, celebrată în 1981, la Catedrala Saint-Paul din Londra.

VEZI PROGRAMUL OFICIAL AL NUNŢII REGALE

Ce spun copiii despre "nunta secolului"

163008-.jpgUPDATE 15:27 - Prinţul William şi soţia sa, Kate, şi-au făcut apariţia la balconul Palatului Buckingham. Sărutul celor doi, făcut mai mult pentru consemnarea publică a evenimentului, a adus cu o timidă certificare de prietenie între doi colegi de liceu, de pe vremuri, care s-au cunoscut la clubul de şah.

UPDATE 14:49 - Toată lumea aşteaptă marele moment al sărutului din balconul Buckingham Palace.  Oare va fi unul pătimaş sau de convenienţă?

UPDATE 14:18 -  Mirii au ajuns la Whitehall. Ceva probleme la coborârea din caleaşcă, Kate a vrut, trena sa mai puţin, cu ajutorul lui William, lucrurile au revenit la normal. E ziua în care fetiţele de orice vârstă îşi doresc să fi fost prinţese...

162983-.jpgUPDATE 14:10 - În sunetul clopotelor Westminster Abbey, Wiilliam şi Kate s-au îmbarcat în caleaşca regală, şi, însoţiţi de o gardă militară de onoare a cavaleriei, salută mulţimea adunată spre străzile Londrei.

UPDATE 14:05 - După ce s-au înclinat în faţa Reginei Elisabeta a II-a, Wiilliam şi Kate, Ducele şi Ducesa de Cambridge, acompaniaţi de Cavalerul şi Domnişoara de Onoare, Prinţul Harry şi Philippa, s-au îndreptat către ieşirea din catedrală.

UPDATE 13:20 - William şi Kate au devenit soţ şi soţie.

162946-.jpgUPDATE 13:15 - William şi Kate şi-au spus jurămintele. William i-a promis iubire, respect, grijă şi fidelitate. Kate Middleton nu s-a angajat "să fie supusă" în faţa soţului ei. Ea a promis însă "să îl iubească, să-l îngrijească, să-l respecte şi să-l sprijine" pe prinţul William, dar nu "să i se supună".

The Telegraph spune că William i-a şoptit lui Kate că "arată incredibil".

UPDATE 13:10 - Cuplul regal se află în faţa altarului. Ceremonia a început, episcopul adresează mesajul de bun venit. Kate a fost condusă spre altar de tatăl său, Michael. William a glumit cu tatăl lui Kate la altar: "Şi trebuia să fie o nuntă doar cu cei apropiaţi"...

162938-.jpgUPDATE 13:00 - Kate Middleton a sosit la catedrala Westminster din Londra în jurul orei 13.00 (ora României), fiind îmbrăcată într-o rochie de mireasă albă cu trenă lungă.

UPDATE 12:47 -  În acorduri imperiale la catedrala Westminster şi-a făcut apariţia Regina Elisabeta a II-a, însoţită de prinţul consort, Philip, duce de Edinburgh. Regina poartă o rochie galben-canar, o nuanţă în care arată, după cum spun supuşii săi, agreabil.

162931-.jpgUPDATE 12:38 - Prinţul Charles, însoţit de Camilla Parker- Bowles au sosit la catedrală. Charles poartă o uniformă de gală, Camilla, o rochie caracterizată drept chic.

UPDATE 12:36 - La ceremonie soseşte mama miresei, Carole Middleton. Presa tabloidă comentează rochia purtată, creaţie a lui Catherine Walker, unul dintre designeri peferaţi ai Prinţesei Diana. De asemenea presa a rezolvat marea dilemă în privinţa creatorului rochiei de mireasă: Alexander McQueen.  A costat circa 30.000 de lire şi a fost plătită de părinţii săi, conform tradiţiei.

162925-.jpgUPDATE 12:16 -  Prinţul William şi fratele acestuia, Harry, au ajuns la catedrala Westminster. Prinţul Harry este şi cavaler de onoare. William poartă o uniformă roşie, de gală, corespunzătoare gradului de colonel în Irish Guards, un regiment din armata regală de infanterie.  Harry poartă uniforma echivalentă rangului de căpitan în Household Cavalry. La nunta sa cu Diana, prinţul Charles a purtat uniforma oficială a marinei regale britanice.

UPDATE 11:47 - Ovaţiile publicului la apariţia cuplului Elton John - John Furnish, unul dintre ei e o ea, după modul în care sunt îmbrăcaţi nu se poate preciza cine e proaspăta mămică, pentru a fi felicitată pentru recăpătarea formelor după perioada sarcinii.

UPDATE 11:00 - BBC anunţă că mai multe autobuze se îndreaptă spre hotelul Goring. Se pare că în autobuze se află domnişoarele de onoaret: Lady Louise Windsor, fiica Contelui şi Contesei de Wesses, Margarita Armstrong-Jones, fiica lui Viscount Linley, Grace van Cutsem, fina prinţului William şi Eliza Lopes, nepoata Ducesei de Cornwall.

UPDATE 10:45 - Intrarea în Catedrală se face pe covorul roşu, mărginit de un şir de arţari.

162909-.jpgUPDATE 10:40 - Invitaţii încep să sosesc la catedrală. Printre ei, David şi Victoria Beckham. Rowan Atkinson, cunoscut publicului pentru rolul de comedie Mr. Bean, a ajuns şi el la catedrală. Victoria Beckham a ales să se îmbrace cu una din propriile creaţii pentru nunta dintre prinţul William şi Kate Middleton, informează tabloidele britanice. Potrivit cotidianului Daily Mail, citat de Agerpres, rochia pe care o poartă, la ceremonia religioasă din această dimineaţă, de la Westminster Abbey este o piesă din colecţia personală toamnă-iarnă 2011. Accesoriile Victoriei - între care nelipsita pălărie creată de Philip Treacy - au fost alese cu grijă. Inclusiv pantofii Christian Louboutin, concepuţi special pentru ea. 

UPDATE 10:32 - Prinţul William şi Kate Middleton au primit din partea reginei Elizabeta a II-a titlul de duce şi ducesă de Cambridge, a anunţat, Palatul Buckingham, cu doar câteva ore înainte de nunta regală, informează AFP.

UPDATE 10:30 Douăzeci de persoane au fost arestate joi la Londra, anunţă Scotland Yard, presa evocând o operaţiune înainte de nunta regală de vineri, informează AFP.
Arestările au fost efectuate "în cadrul operaţiunilor active împotriva presupuşilor delincvenţi. Nu au neapărat legătură cu nunta din cadrul familiei regale, dar au fost efectuate mai devreme în perspectiva evenimentului", a comunicat poliţia.
Potrivit presei, cele 20 de persoane au fost arestate în cursul unor razii efectuate în sudul şi estul Londrei. Unul dintre suspecţi ar fi participat la violenţele care au avut loc la 19 martie în cursul unui protest faţă de măsurile de austeritate decise de autorităţile britanice.
Aproximativ 5.000 de poliţişti sunt fi mobilizaţi cu ocazia căsătoriei prinţului William cu Kate Middleton.

UPDATE 10:25 - Prinţul William şi Kate Middleton au primit urări din spaţiu:

UPDATE 10:21 -  O femeie a leşinat în faţa catedralei Westminster Abbey, anunţă corespondentul The Telegraph, Andy Watt.

UPDATE 09:45 - Premierul britanic, David Cameron a ieşit pentru a saluta publicul.

David Cameron: Kate+William= "bună dispoziţie şi imens simţ al datoriei"
Kate şi prinţul William vor aduce familiei regale "bună dispoziţie şi un imens simţ al datoriei”. Declaraţia îi aparţine premierul britanic, David Cameron, care a sosit, în urmă cu doar câteva minute, la Westminster Abbey, locul unde se va desfăşura ceremonia religioasă care va uni, în faţa lui Dumnezeu, sufletele celor doi însurăţei. Îmbrăcat într-un costum de zi, prim-ministrul şi-a arătat totodată îngrijorarea faţă de sutele de oameni care au dormit, noaptea trecută, în faţa catedralei. Premierul şi-a amintit însă că, la nunta prinţesei Diana, în 1981, el însuşi a dormit în apropierea arterei regale The Mall.


UPDATE 09:00 - În catedrala Westminister Abbey se fac ultimele verificări, florarii au început să verifice pentru ultima dată totul pentru ca locul să fie perfect pentru sosirea invitaţiilor care este programată pentru ora 10:00.

162905-.jpgUPDATE 08:30 - Casa Regală a confirmat că William şi Kate vor merge într-o trăsură deschisă pentru a putea saluta publicul. Dacă vremea se va înrăutăţi, aşa cum anunţă meteorologii, cuplul regal va alege o trăsură acoperită în momentul întoarcerii de la catedrala Abbey la Palatul Buckingham.

UPDATE 7:30 - Forţele de securitate au supravegheat toată noaptea Londra pentru a se asigura că ceremonia fastuoasă nu va fi întreruptă de nimic. Scotland Yard a arestat un grup de protestatari condus de Chris Knight, un cunoscut lider al anti-monarhiştilor, potrivit de Telegraph.


800.000 de oameni este estimat că se află acum, cu ocazia nunţii pe străzile Londrei, patrulate de 5.000 de poliţişti, costurile măsurilor de securitate ridicându-se la 20 de milioane de lire. Oraşul este împânzit de suveniruri cu chipurile mirilor (sumele provenite din vânzarea lor fiind estimate la 45 de milioane de lire) care au fost lipite pe orice: unghii false, huse de iPhone la 29,99 lire, prezervative "Bijuteriile coroanei" la 5 lire sau un puzzle de 250 de piese "Logodna lui William cu Kate" la 29,95 de lire.

Potrivit unui sondaj, fiecare britanic va cheltui cu ocazia nunţii 29 de lire în medie. Astfel, cheltuielile britanicilor cu ocazia nunţii au fost evaluate undeva între 400 de milioane şi 620 de milioane de lire.

Astăzi, 1900 de invitaţi vor participa la ceremonia religioasă de la Westminster Abbey, dintre care 46 de capete încoronate şi vedete din sport şi show biz precum david Beckham, Elton John sau Guy Ritchie. Majoritatea acestora nu sunt invitaţi decât la ceremonia de la catedrală, doar 600 fiind invitaţi apoi la recepţia de prânz de la Palatul Buckingham şi doar un număr select de 300 vor participa la dineul dat seara de către prinţul Charles.

Prinţul William va sosi la catedrală la ora 12:15, ora României, cei mai mulţi dintre cei 1900 de invitaţi fiind deja la locul lor, căci perioada care le-a fost desemnată ca sosire a fost stabilită între 10:15 - 11:45, ora României. Mireasa îşi va face apariţia la ora 13:00, ora Romaniei, după un drum de nouă minute cu maşina de la luxosul hotel Goring, unde şi-a petrecut ultima noapte ca femeie nemăritată.

Kate Middleton, în vârstă de 29 de ani, şi prinţul William, în vârstă de 28 de ani, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, s-au cunoscut în 2001 la universitatea scoţiană St. Andrews, dar relaţia lor, care a început în 2003, a fost întreruptă de o scurtă despărţire în anul 2007. William, fiul cel mare al prinţesei Diana, decedată în 1997, şi Kate Middleton s-au logodit în luna octombrie 2010, cu ocazia unei vacanţe private pe care au petrecut-o în Kenya.

×