x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 68.000 de case rămase fără electricitate în Franţa, din cauza zăpezii. 1000 de oameni sunt blocaţi în maşini

68.000 de case rămase fără electricitate în Franţa, din cauza zăpezii. 1000 de oameni sunt blocaţi în maşini

12 Mar 2013   •   11:15
68.000 de case rămase fără electricitate în Franţa, din cauza zăpezii. 1000 de oameni sunt blocaţi în maşini
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Peste 68.000 de locuinţe din regiunile Bretania şi Normandia de Jos (vestul Franţei) erau lipsite, marţi dimineaţă, de curent electric, iar o mie de persoane erau blocate în maşini în Normandia de Jos, din cauza ninsorilor, informează agerpres.ro.

În 26 de departamente din nordul şi vestul Franţei este în vigoare o avertizare de cod portocaliu din cauza episodului de zăpadă, "remarcabil pentru acest sezon, atât din cauza cantităţilor aşteptate, cât şi sub aspectul duratei", încetarea ninsorilor fiind prevăzută pentru miercuri dimineaţă, potrivit Météo France.

Zăpada provoca primele dificultăţi pe şosele şi în transporturile în comun în regiunea Ile-de-France, pe A1 la nord de Paris şi pe N118, potrivit site-urilor specializate Sytadin şi Transilien.

"Nicio autostradă nu este practicabilă" în departamentul Somme (nord-vestul Franţei), a spus un purtător de cuvânt al prefecturii departamentului, întrebat în legătură cu starea drumurilor.

Regiunea Normandia de Jos era aproape paralizată de zăpadă în jurul orei 07:30, în special în departamentele Manche şi Calvados, unde peste o mie de maşini au fost afectate în timpul nopţii, potrivit prefecturilor şi centrului regional de informare rutieră din vestul ţării.

La căderea nopţii, Prefectura Manche evaluase între 200 şi 300 numărul persoanelor blocate. Spre ora 00:00 GMT, marţi, prefectura a precizat că nu poate oferi o cifră exactă, preferând să vorbească de "câteva sute" de persoane blocate pe drumul naţional.

"Continuă eforturile pentru evacuarea automobiliştilor blocaţi pe RN 13 pe sensul sud-nord, între Valognes şi Cherbourg", a subliniat prefectura, într-un comunicat. Potrivit acestuia, condiţiile sunt "deosebit de dificile", cu "50 până la 60 de centimetri de zăpadă şi vânt violent".

Prefectura a adresat pe Facebook "un apel la solidaritate tuturor riveranilor pentru a veni în ajutorul naufragiaţilor pe şosele" şi a solicitat primăriilor să deschidă săli şi să le primească pe aceste persoane surprinse de zăpadă. La Glacerie, o comună limitrofă cu Cherbourg, şi-a deschis în acest scop complexul sportiv.

Pompierii şi jandarmii au evacuat 90 de persoane blocate pe RN 174 în dreptul comunei Condé-sur-Vire (Manche) şi le-au condus în sala de festivităţi şi gimnaziul oraşului vecin, Torigni-sur-Vire. Niciun tren nu va circula marţi în departamentul Manche, potrivit prefecturii. 

×
Subiecte în articol: zapada franta viscol sinistrati