x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 191. Rusia apreciază vizita echipei AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 191. Rusia apreciază vizita echipei AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

02 Sep 2022   •   07:43
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 191. Rusia apreciază vizita echipei AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

Rusia apreciază vizita echipei AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie.

Update  Rusia apreciază vizita echipei AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie, scrie AFP. 

"În general, considerăm că este pozitiv faptul că delegaţia a ajuns acolo şi a început să lucreze, în pofida unor dificultăţi şi probleme. Este însă prea devreme pentru a face o evaluare. Echipa este în continuare la faţa locului, dar cel mai important este ca misiunea să fie acolo", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

O parte dintre experți au plecat, împreună cu șeful AIEA, joi seara, dar alții au rămas la centrală pentru a evalua situația. 

Update Patru persoane au murit și cel puțin zece au fost rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Donețk, potrivit Sky News.

Șeful administrației militare regionale ucrainene din Donețk a anunțat, vineri, că patru civili au fost uciși.

Pavlo Kyrylenko a declarat că doi civili au fost uciși în Torețk, unul în Velyka Novosilka și altul în Avdiivka. Alte 10 persoane au fost rănite, a mai anunțat Kyrylenko pe Telegram.

El a mai spus că este imposibil de estimat numărul victimelor din Mariupol și Volnovakha, care se află sub controlul rușilor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei de la Zaporojie şi plasarea centralei sub controlul specialiştilor ucraineni.

”Astăzi, misiunea AIEA a sosit la CNE Zaporojie. E bine că s-a întâmplat. Faptul în sine, în ciuda tuturor provocărilor armatei ruse şi a bombardării cinice a Enerhodar şi a teritoriului uzinei. Ucraina a făcut totul pentru ca această misiune să se întâmple. Dar este grav că ocupanţii încearcă să transforme această misiune a AIEA - una cu adevărat necesară - într-un tur inutil al fabricii. Cred că acest lucru va fi prevenit. Este bine că reprezentanţii AIEA au ocazia să tragă concluzii obiective despre riscurile care au apărut la centrala nucleară Zaporojie, pentru prima dată în istorie. Mai mult decât atât, riscurile care au apărut sunt tocmai din cauza ocupanţilor. Principalul lucru este să ai voinţa de a trage concluzii obiective. Bombardarea constantă, prezenţa armatei şi a armelor ruse la uzină, perturbarea personalului ucrainean şi încercările de a pune uzina sub controlul reprezentanţilor Rosatom care nu sunt deloc capabili de o atitudine responsabilă faţă de un astfel de obiectiv... Acestea sunt motivele pentru riscuri”, a declarat Zelenski joi seară.

 

×
Subiecte în articol: ucraina