x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski: Nu va fi pacea Moscovei, ci victoria Kievului

Zelenski: Nu va fi pacea Moscovei, ci victoria Kievului

25 Aug 2022   •   07:45
Zelenski: Nu va fi pacea Moscovei, ci victoria Kievului
Sursa foto: Președinția Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor, într-un discurs prin care a marcat 31 de ani de independență, că Ucraina a renăscut când a fost invadată de Rusia și că va recuceri Crimeea anexată și zonele ocupate din est. Ucraina va lupta „până la sfârșit”, fără niciun compromis, a spus președintele.

În discursul înregistrat, liderul de la Kiev a spus că Ucraina nu mai vede războiul încheindu-se atunci când va fi pace, ci atunci când Kievul va fi victorios. „Ce înseamnă pentru noi sfârșitul războiului? Obișnuiam să spunem: pace. Acum spunem: victorie”, a spus el, citat de agenția Reuters.

Președintele Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a ținut discursul în hainele de luptă care îl caracterizează, în fața monumentului central al Kievului care marchează independența față de Uniunea Sovietică controlată de Rusia.

Străzile din centrul Kievului erau neobișnuit de goale miercuri dimineață, după zile de avertismente privind posibilitatea ca Rusia să lanseze noi atacuri cu rachete asupra marilor orașe.

„Nu ne interesează ce armată aveți, ne pasă doar de pământul nostru. Vom lupta pentru el până la capăt”.

Volodimir Zelenski

„O nouă națiune a apărut în lume pe 24 februarie, la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat și nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunțat. Și care nu a uitat”

Volodimir Zelenski

6,6 milioane de refugiați ucraineni în Europa

Milioane de oameni și-au părăsit casele din Ucraina și au nevoie de asistență umanitară, în ceea ce a devenit cea mai mare și mai rapidă criză de acest fel de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, potrivit Comitetului Internațional de Salvare.

6.657.918 refugiați din Ucraina au fost înregistrați în întreaga Europă, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Estimarea ONU privind numărul de refugiați din Europa include suma înregistrărilor pentru protecție temporară sau un sistem național de protecție similar și numărul de cereri de azil depuse de refugiații din Ucraina.

Procese-mascaradă, împotriva prizonierilor de război

ONU a anunțat că este „foarte îngrijorată” de planurile autorităților susținute de Rusia de a organiza procese pentru soldații ucraineni capturați la Mariupol, relatează The Guardian.

 

Oficialii pro-ruși par să instaleze cuști de metal într-o sală din Mariupol, ca parte a planurilor de a stabili ceea ce ei numesc un „tribunal internațional”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului.

Acesta a adăugat că un astfel de proces ar putea însemna în sine o crimă de război.

Michelle Bachelet, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, a citat rapoarte potrivit cărora Rusia și aliații săi separatiști din estul Ucrainei plănuiesc să îi judece pe prizonierii de război ucraineni, posibil în zilele următoare.

Și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat la începutul săptămânii Rusia să nu îi judece pe soldații ucraineni capturați în timpul asediului de la Mariupol.

Zelenski a declarat că, dacă va avea loc „procesul absurd și dezgustător” al soldaților ucraineni din Mariupol, se va elimina posibilitatea unor negocieri cu Rusia

Arme de o jumătate de miliard, din Germania

Germania va furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro, a declarat recent cancelarul Olaf Scholz. 

Ajutorul militar furnizat cuprinde trei sisteme antiaeriene de tip Iris-T şi 12 vehicule blindate. De asemenea, vor fi livrate 20 de sisteme de artilerie, muniţie şi sisteme antidrone, conform unui purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

„Germania se menţine cu fermitate de partea Ucrainei şi va rămâne alături de Ucraina cât va fi necesar. Comunitatea internaţională nu va accepta niciodată anexările de teritoriu ilegale şi imperialiste ale Rusiei”, a declarat Olaf Scholz.

Britanicii și norvegienii pun mână de la mână

Norvegia şi Marea Britanie vor cumpăra microdrone Black Hornet (Viespea Neagră) pentru a veni astfel în ajutorul armatei ucrainene.

Anunţul a fost făcut de ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram, miercuri, conform Reuters.

Microdronele, folosite pentru recunoașterea şi identificarea ţintei, costă circa 9 milioane de dolari. În acest preţ intră şi piesele de schimb, transportul lor şi instruirea soldaţilor.

Drona este mică, greu de detectat şi perfectă pentru confruntările militare din zonele urbane.

×