x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zi istorică. Grecia își revine după criza datoriilor. Cei 12 ani de supraveghere specială au luat sfârșit

Zi istorică. Grecia își revine după criza datoriilor. Cei 12 ani de supraveghere specială au luat sfârșit

20 Aug 2022   •   15:42
Zi istorică. Grecia își revine după criza datoriilor. Cei 12 ani de supraveghere specială au luat sfârșit
Sursa foto: Kyriakos Mitsotakis/observatornews.ro

Grecia iese după supravegherea specială a Comisiei Europene, după 12 ani. "O zi istorică pentru Grecia și pentru greci", a spus premierul Kyriakos Mitsotakis.

„O perioadă dureroasă de 12 ani de memorandumuri de împrumut, şi va merge înainte cu consecvenţă şi prudenţă fiscală. Grecia de astăzi este o Grecie diferită. Avem o creştere economică puternică şi o scădere a şomajului de 3% în 2021 şi de 5% din 2019”, a declarat sâmbătă premierul grec, citat de Greek City Times.

Politicile economice al Greciei au fost monitorizate de executivul comunitar, în regim de supraveghere extinsă. În perioada 2010-2015, Atena a primit 3 pachete de asistență de la UE și FMI, cu valoare totală de 290 de miliarde de euro. 
Pensiile și salariile au fost ținute sub control strict, impozitele au crescut, angajările la stat au fost înghețate, bugetele instituțiilor publice au fost tăiate. 

„20 august 2022 este o zi istorică pentru Grecia şi pentru toţi grecii: ţara noastră iese din cadrul de supraveghere consolidată al UE. Prin urmare, un ciclu de 12 ani care a adus durere cetăţenilor se închide acum. A adus stagnare în economie şi divizarea societăţii. Acum apare un orizont nou şi curat, unul al dezvoltării, al unităţii şi al prosperităţii pentru toţi. Evoluţia de astăzi semnalează sfârşitul memorandumurilor şi a ceea ce a fost impus în numele acestora: taxe insuportabile şi reduceri de salarii şi pensii, controale bancare şi ipotecarea activelor publice, retrogradarea apărării naţionale, a educaţiei şi sănătăţii publice, precum şi marginalizarea poziţiei Greciei în Europa şi în lume. Toate acestea, din fericire, aparţin acum trecutului. Numai cine nu uită găseşte puterea de a merge mai departe. De aceea, trebuie să învăţăm din această experienţă recentă.

Grecia de astăzi este o Grecie diferită. Ea înregistrează o creştere ridicată şi o scădere mare a şomajului, care a scăzut deja cu 3 puncte procentuale faţă de anul trecut şi cu 5 puncte procentuale faţă de 2019. În timp ce, în acelaşi timp, multe taxe care au fost impuse populaţiei în acei ani dificili au fost eliminate sau reduse. Toată lumea plăteşte acum mai puţin la contribuţiile de asigurări sociale. Şi aproape toată lumea plăteşte un impozit pe proprietate (ENFIA) mai mic, în timp ce salariul minim a fost majorat cu 63 de euro, iar cei mai vulnerabili sunt sprijiniţi în mod ţintit. Voi repeta faptul că redresarea nu a fost nici evidentă, nici uşoară, având în vedere că a fost realizată în mijlocul unor provocări consecutive: de la incursiunile migratorii în Evros şi agresivitatea permanentă a vecinilor noştri la pandemia globală şi la explozia preţurilor la energie şi inflaţie din cauza războiului din Ucraina. Fronturi persistente, pentru care statul a alocat deja 50 de miliarde de euro. Şi totuşi, într-o lume incertă, ţara noastră merge înainte cu consecvenţă şi cu certitudinea rezultatului", a declarat Mitsotakis.

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere economică a Greciei de 4% în acest an, în timp ce în zona euro creşterea va fi de 2,6%.

Totuși, șomajul în Grecia este unul dintre c ele mai ridicate din zona euro, salariul minim este printre cele mai scăzute, iar datoria se ridică la 180% din PIB. 

Criza datoriiei publice a Greciei a început în 2009, în contextul crizei financiare globale. Guvernul elen negociază drastic un acord cu Troika, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI.

 

 

×
Subiecte în articol: grecia Comisia Europeana datorii