x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziua Porţilor Deschise la instituţiile publice ale Uniunii Europene

Ziua Porţilor Deschise la instituţiile publice ale Uniunii Europene

04 Mai 2013   •   17:20
Ziua Porţilor Deschise la instituţiile publice ale Uniunii Europene

Instituţiile europene marchează sâmbătă, la Bruxelles şi la Strasbourg, Ziua Porţilor Deschise, în perspectiva sărbătoririi la 9 mai a Zilei Europei. În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, pentru a sărbători ziua Europei şi pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE, relateaz` europa.eu.

Cetăţenii vor putea vizita sediile instituţiilor, inclusiv emblematicul "Berlaymont" care găzduieşte activitatea zilnică a Comisiei Europene, şi vor putea participa la o serie de dezbateri organizate de instituţii, printre care cea dedicată viitorului integrării europene.

Reding, la Ziua Dialogului
Comisarul european pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Viviane Reding, îi îndeamnă pe cetăţeni să viziteze instituţiile dacă doresc să afle cum se fac politicile europene şi cine le face.

Viviane Reding va participa sâmbătă la Bruxelles la Ziua Dialogului unde va discuta cu peste 300 de cetăţeni despre viitorul UE.

Birourile locale ale UE din Europa şi din întreaga lume organizează diverse activităţi şi evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, pentru a sărbători ziua Europei şi pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Capitala belgiană va fi, de asemenea, gazda mai multor manifestări în cadrul cărora cetăţenii îşi vor putea exprima "ideile despre viitorul Europei".

Ce simbolizează Ziua Europei
Potrivit portalului oficial al UE, Ziua Europei (9 mai) sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa. Data marchează aniversarea Declaraţiei Schuman.

În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituţie europeană care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel.

Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

×