x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziua Victoriei: Defilare în stil mare la Moscova

Ziua Victoriei: Defilare în stil mare la Moscova

de Irina Cristea    |    09 Mai 2011   •   17:38

Rusia a sărbătorit în stil mare împlinirea a 66 de ani de la capitularea Germaniei naziste. De Ziua Victoriei, 20.000 de militari au defilat în Piaţa Roşie din Moscova, sub privirile celor mai de seamă demnitari ai ţării. Întreg arsenalul armatei ruseşti a fost inclus în paradă, de la blindate la lansatoare mobile de rachete strategice şi aparate de zbor, într-o desfăşurare de forţe menită să arate lumii piotenţialul militar al Rusiei, relatează AFP.

În deschiderea defilării, ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a trecut în revistă trupele, salutându-i pe miile de soldaţi şi ofiţeri aflaţi în Piaţa Roşie. Preşedintele Dmitri Medvedev, care a adus un omagiu foştilor combatanţi, a afirmat că "poporul şi-a apărat ţara şi a eliberat lumea de nazism", adăugând că "veteranii au dat dovadă de fidelitate faţă de ţară".

Defilarea trupelor a fost precedată de o desfăşurare impresionantă de echipamente de luptă - tancuri de asalt, baterii de rachete şi mai multe lansatoare de rachete strategice Topol-M.

După destrămarea URSS, în 1991, defilările au fost reduse la dimensiuni simbolice, însă Rusia a reluat tradiţia sovietică în 2008, iar anul trecut, la împlinirea a 65 de ani de la victorie, la demonstraţie au fost invitaţi, pentru prima dată, şi militari din ţările NATO.

Medvedev, care şi-a petrecut după-amiaza la masă cu mai mulţi veterani, a apreciat că defilările militare au "un enorm rol educativ", deoarece le permit oamenilor să vadă că Rusia dispune de "o armată eficientă şi bine echipată", care "poate îndeplini misiuni de luptă".

×