x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președinta Slovaciei nu mai candidează pentru un al doilea mandat. Zuzana Čaputová, următorul secretar general al NATO?

Președinta Slovaciei nu mai candidează pentru un al doilea mandat. Zuzana Čaputová, următorul secretar general al NATO?

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2023   •   10:30
Președinta Slovaciei nu mai candidează pentru un al doilea mandat. Zuzana Čaputová, următorul secretar general al NATO?
Sursa foto: Hepta

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, nu intenționează să candideze pentru un al doilea mandat la alegerile prezidențiale din martie 2024, deși este favorită pentru această funcție.

Ea și-a anunțat decizia marți, precizând că aceasta se datorează unor "motive personale".

Cu toate acestea, gestul ei ar putea avea ramificații mai largi, deoarece este văzută ca un garant al livrărilor de arme către Ucraina, care sunt nepopulare în rândul populației slovace.

În presa americană și slovacă s-a speculat că ea i-ar putea succeda secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, notează dpa.

Čaputová a declarat că, după mai mulți ani de crize politice și multiple schimbări de guvern, nu mai are suficientă putere pentru un nou mandat de cinci ani, dar că își va încheia ultimul an de mandat, așa cum a promis.

"Soarta țării nu depinde de o singură persoană", a declarat ea jurnaliștilor la Bratislava. Ea a adăugat că există și alte persoane care ar putea continua pe calea ei.

Čaputová, o avocată liberală, a fost aleasă în mod neașteptat pentru a deveni prima femeie șef de stat al Slovaciei în 2019.

Ea a dat glas mișcării de protest împotriva corupției galopante din țară, declanșată de asasinarea jurnalistului de investigație Ján Kuciak și a logodnicei sale cu un an mai devreme, au spus mulți la vremea respectivă.

Ea s-a confruntat cu ostilitate pentru poziția sa încă de când Moscova a lansat războiul împotriva Ucrainei, inclusiv cu amenințări online la adresa familiei sale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Zuzana Caputova slovacia nato