Procurorii din România intră în cartea recordurilor absurde. La Iași, o mare acțiune de eradicare a corupției într-un ONG a fost desfășurată prin interceptarea convorbirilor de la Asociația Surzilor. Ofițeri sub acoperire, martori infiltrați, denunțători, filaje, aparatură de înregistrare - tot arsenalul din dotarea DGA și a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a fost pus în mișcare pentru a prinde în flagrant un caz de mită cu ouă și smântână, produse care „ungeau” certificarea handicapului de surzenie.
Nu doar nume importante din lumea politică sau a afacerilor au suferit în cazuri deja celebre de represiuni nedrepte. Notorietatea celor arestați sau băgați în anchete dure asigură o mai rapidă mediatizare, dar dincolo de ,,prima scenă” se petrec numeroase drame ale oamenilor „mărunți”, supuși la abuzurile unor organe locale de cercetare. Romeo Bărboșelu, șeful Asociației Teritoriale a Surzilor din Iași, trece de patru ani prin malaxorul în care a fost băgat de procurori. Împotriva lui a fost deschis un dosar de luare de mită și trafic de influență, fiind suspectat că ar fi ajutat persoane cu deficiențe de auz să obțină nelegal pensii și indemnizații de handicap. În luna octombrie 2015, după mai multe convocări la audieri, procurorii ieșeni iau măsura drastică a reținerii lui Bărboșelu și cer arestarea pentru 30 de zile. Judecătorul pentru drepturi și libertăți respinge cererea Parchetului și decide doar măsuri de supraveghere, apreciind că o persoană de 62 de ani nu reprezintă pericol social și nici nu poate influența ancheta.
Mită cu ouă, smântână și pască
După rateul arestării, rechizitoriul a ajuns în instanță abia în octombrie 2017. De ce a fost nevoie de încă doi ani pentru a-l ține în șah pe cel ce reprezenta interesele Asociației Surzilor, care cuprinde peste 1.000 de persoane care au nevoie efectiv de ajutor și protecție? Procurorii au prezentat în instanță un investigator sub acoperire, numit Vasile Diaconu, pus să-l încerce pe „șeful” surzilor cu o momeală de 1.000 de euro dacă îi dă un certificat de handicap. Nu a rezultat că banii au fost primiți sau că ar fi fost organizat un flagrant. Înregistrările audio dintre surzi au fost „sarea și piperul” dosarului care îi bagă pe investigatori în cartea recordurilor penibile. Faptele de mită au constat în darea și luarea de produse alimentare: ouă, smântână și brânză proaspătă. Altă persoană declară în anchetă că i-ar fi dat inculpatului carne și o pască.
Procesul s-a încheiat cu înfrângerea procurorilor pe toată linia. Romeo Bărboșelu a fost achitat pentru capetele de acuzare din rechizitoriu. La fel și persoanele care nu au colaborat cu procurorii de la Tribunalul Iași, trimise în judecată pentru complicitate la luarea de mită și dare de mită, au fost achitate. Judecătorul, cel care face actul de justiție, a stabilit pentru cei trei inculpați că faptele pentru care au fost trimiși în instanță nu sunt prevăzute în legea penală. Bărboșelu nu și-a pierdut cumpătul și nici umorul. El a condus echipa surzilor într-o competiție de minifotbal – Liga Galactică de Bahlui.
„Înregistrările audio dintre surzi au fost «sarea și piperul» dosarului care îi bagă pe investigatori în cartea recordurilor penibile”