x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Propunere: Când este depistată în sânge o substanță psihoactivă, fapta să fie considerată infracțiune

Propunere: Când este depistată în sânge o substanță psihoactivă, fapta să fie considerată infracțiune

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2025   •   14:15
Propunere: Când este depistată în sânge o substanță psihoactivă, fapta să fie considerată infracțiune

Fostul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, anunță că a depus joi, în procedură de urgență, o inițiativă legislativă care stabilește ca atunci când este depistată în sânge o substanță psihoactivă, fapta să fie considerată infracțiune.

„Aceasta modificare va elimina discuții legate de aptitudinea de a influența condusul unui autovehicul pe care o expertiză ulterioară ar trebuie să o evidențieze. Ai consumat, stai acasă, nu pui în pericol viața altora”, susține Gorghiu.

Ea arată că este nevoie de o astfel de lege cât mai repede.

„Avem nevoie de această lege cât mai repede în contextul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni, că este nevoie de expertize pentru a stabili dacă substanțele psihoactive găsite în organismul unui șofer îi afectează capacitatea de a conduce. Urmare a acestei hotărâri, se va genera un val de solicitări de expertize, lucru care va duce în mod cert la multe amânări și tergiversări. Vorbesc aici, inclusiv pe cazuri aflate în atenția publică de ceva timp, cum este cazul Pascu - tragedia de la 2 mai în urma căreia doi tineri și-au pierdut viața”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu.

Fostul ministru liberal al Justiției arată că „identificarea unor pârghii pentru diminuarea flagelului drogurilor și substanțelor psihoactive rămâne prioritate”.

„Trebuie să fim atenți și la opinia specialiștilor în medicină, potrivit cărora o evaluare neuro-cognitivă a conducătorului auto nu va putea stabili modul de reacție în acel interval de câteva secunde de când s-a produs accidentul. Mai mult decât atât, substanțele psihoactive prin efectele de stimulare și euforie predispun la un comportament rutier periculos, acceptând riscuri pe care în absența substanței respective, nu și le-ar fi asumat persoana în cauză”, mai spune Gorghiu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alina gorghiu initiativa psihoactive