x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Avocatul Poporului cere MAI să aplice unitar sancțiunile prevăzute de ordonanțele militare

Avocatul Poporului cere MAI să aplice unitar sancțiunile prevăzute de ordonanțele militare

23 Apr 2020   •   09:28
Avocatul Poporului cere MAI să aplice unitar sancțiunile prevăzute de ordonanțele militare

Avocatul Poporului cere Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Poliției Române să asigure aplicarea unitară a normelor sancționatorii din ordonanțele militare. Solicitarea vine în urma mai multor sesizări transmise de români, care susțin că legea este aplicată diferit.

„Din sesizările apărute în mass-media și pe paginile de socializare, dar și din sutele de petiții și sesizări primite la Avocatul Poporului, rezultă că sunt nenumărate cazuri de aplicare diferită, posibil nelegală și/sau netemeinică a prevederilor incriminatorii și sancționatorii din actele normative adoptate ulterior decretării stării de urgență”, transmite Avocatul Poporului, joi dimineața.

Conform sursei citate, situația este generată inclusiv de interpretarea și aplicarea neunitară a prevederilor ordonanțelor militare.

În acest context, Avocatul Poporului a solicitat, pe data de 1 aprilie, ministrului de Interne, Marcel Vela, să dispună măsurile necesare pentru asigurarea interpretării și aplicării unitare a normelor incriminatorii și sancționatorii stabilite prin de ordonanțele militare emise.

„Constatând că acestei solicitări nu i s-a dat niciun răspuns, iar între timp numărul sancțiunilor s-a înmulțit considerabil, ca și numărul plângerilor privind aplicarea acestora, la data de 22 aprilie 2020, Avocatul Poporului s-a adresat în același context inspectorului general al Poliției Române, pentru a i se comunica dacă, urmare adresei cu nr. 5976 din 1 aprilie 2020 și a competențelor pe care Inspectoratul General al Poliției Române le are în domeniul instruirii și pregătirii cadrelor, a fost întocmit un document cu valoare de îndrumare pentru cadrele de poliție în ceea ce privește aplicarea unitară, previzibilă și graduală a dispozițiilor sancționatorii din actele normative emise ulterior decretării stării de urgență”, anunță sursa menționată.

Avocatul Poprului precizează că demersul său are în vedere în egală măsură protejarea drepturilor destinatarilor normelor avute în vedere, cât și activitatea instanțelor, care s-ar putea confrunta cu un număr semnificativ de contestații având ca obiect sancțiunile aplicate.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: avocatul poporului