x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Britanic arestat la București într-un dosar de accesare ilegală a aplicațiilor de internet banking

Britanic arestat la București într-un dosar de accesare ilegală a aplicațiilor de internet banking

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2022   •   13:37
Britanic arestat la București într-un dosar de accesare ilegală a aplicațiilor de internet banking

Un cetățean britanic a fost arestat vineri pentru 30 de zile, într-un dosar în care se fac cercetări pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, și spălare a banilor.

Polițiștii BCCO și procurorii DIICOT București au făcut miercuri 4 percheziții domiciliare în acest caz.

Din cercetări a reieșit că, la sfârșitul anului 2014 - începutul anului 2015, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, care ar fi urmărit obținerea de foloase prin săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare a banilor.

Au fost vizate mai multe persoane vătămate, cărora le-ar fi fost compromise sistemele informatice, prin transmiterea unor e-mailuri ce conțineau software malițios, obținându-se accesul la aplicațiile de internet banking ale acestora, de unde bănuiții ar fi transferat fraudulos sume de bani în conturile puse la dispoziție și administrate de către membrii grupului organizat.

Ulterior, sumele de bani obținute ar fi fost supuse unui proces de spălare, prin retragerea sumelor de bani din conturi și împărțirea acestora în cadrul grupului.

La sediul DIICOT au fost duse la audieri 6 persoane.

Procurorii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de o persoană, cetățean britanic, și măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de o altă persoană, cetățean român.

„Cu privire la prima persoană s-a reținut că ar fi determinat două persoane să pună la dispoziția grupului infracțional organizat conturile bancare necesare efectuării de operațiuni financiare în mod fraudulos, cu ajutorul acestuia, fiind efectuate 50 de tranzacții, prin intermediul cărora s-a cauzat o pagubă totală de 2.060.137,79 lei (din care au fost recuperați și restituiți persoanelor vătămate 521.257,96 lei). Banii obținuți de persoana bănuită ar fi fost folosiți pentru achiziționarea, în perioada 2017 – 2022, a trei apartamente, în cuantum de peste 300.000 de euro”, arată polițiștii.

Vineri, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a cetățeanului britanic.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: britanic arestat spalare bani