x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș va fi adus în țară pentru executarea pedepsei

Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș va fi adus în țară pentru executarea pedepsei

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2023   •   16:00
Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș va fi adus în țară pentru executarea pedepsei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că sunt două scenarii pentru ca fugarul Cătălin Cherecheș să fie adus în țară: cel cu termen scurt, în care acesta consimte și revine în 10 zile, sau cel în care refuză predarea și atunci termenul este de 60 de zile.

Alina Gorghiu a spus că sunt două scenarii pe care decizia cadru nr. 2002/584 a JAI-ului le prevede în cazul fugarilor condamnați definitiv.

Primul scenariu este cel în care fugarul va fi adus în țară în termen 10 zile dacă consimte la predare.

„Ca atare, dacă persoana condamnată Cătălin Cherecheș va fi de acord să se predea și să revină în România termenul va fi unul scurt: 10 zile. Vorbesc de art. 17, alin. 2 din această decizie cadru”, a spus ministrul Justiției.

Al doilea scenariu este cel pe care îl prezintă decizia cadru, în care acesta nu consimte predarea, refuză predarea și atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile.

„Este foarte important să înțelegem că decizia de predare nu aparține statului român. Nu avem voie să excercităm imixtiuni asupra justiției din Germania (...). Trebuie să precizez că Germania, cu privire la numărul de persoane predate în România este pe locul 2 după Marea Britanie”, a mai spus Gorghiu.

În acest an, Germania a predat României 150 de persoane condamnate.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, a fost prins, marți seara, în Augsburg, Germania, și urmează să fie adus în țară.

Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a emis, miercuri, ordinul privind constatarea încetării, de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: cherecheş pedeapsa scenarii