x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Controversă între Avocatul Poporului și poliție cu privire la audierea online a medicilor

Controversă între Avocatul Poporului și poliție cu privire la audierea online a medicilor

19 Ian 2022   •   16:30
Controversă între Avocatul Poporului și poliție cu privire la audierea online a medicilor

Avocatul Poporului consideră că audierea fizică a medicilor implicați în tratarea pacienților cu COVID-19 poate afecta grav calitatea actului medical și viața bolnavilor deoarece întrerupe activitatea medicală pentru a veni la sediul Poliției. Prin urmare, instituția recomandă audierea online. 

Astfel, Avocatul Poporului cere  Direcției Generale de Poliție a municipiului București (DGPMB) să analizeze posibilitatea ca medicii de la ATI să fie audiați online, în contextul pandemiei.

„Considerăm că obligarea medicilor implicați în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la sediile de poliție, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor infectați cu noul coronavirus poate afecta grav calitatea actului medical, cu consecințe asupra sănătății și chiar vieții pacienților. Înțelegând greutățile cu care se confruntă Ministerul de Interne, recomandăm o modificare legislativă care să permită audierea părților și online în cadrul urmăririi penale, precum și o reconsiderare a distribuirii polițiștilor în cadrul diferitelor structuri, pentru a face posibilă audierea la locul de muncă a medicilor implicați în combaterea pandemiei COVID”, arată instituția. 

Însă DHPMB spune că audierea prin videoconferinţă, în cursul urmăririi penale, a altor persoane în afara celor private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu nu este posibilă, nefiind prevăzută în Legea 114/2021. Nici Codul de procedură penală (Cpp) nu prevede această posibilitate.

Nici audierea cadrelor medicale în spitale nu este posibilă deoarece numărul poliţiştilor de la Serviciul Omoruri cu atribuţii în instrumentarea cauzelor penale care au ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă este redus. Mai mult, prezenţa poliţiştilor în unităţile sanitare în care activează cadrele medicale audiate, ar crește riscul infectării poliţiştilor cu COVID-19.

×
Subiecte în articol: medici avocatul poporului politie