x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul director ASSMB a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

Fostul director ASSMB a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

de Redacția Jurnalul    |    06 Dec 2023   •   17:50
Fostul director ASSMB a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus miercuri trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a fostului director al ASSMB, Cristian Plută, precum și a altor persoane acuzate de fapte de corupție în același dosar.

Cristian Plută a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. La data faptelor el era director general, respectiv director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.). Este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (trei fapte), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

O altă persoană, S.S., a fost trimisă în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În același dosar, B.K.E. și Cristian Ion, la data faptei consilier al directorului general al A.S.S.M.B., au fost trimiși în judecată sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită și pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații: George Mirel Cristescu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare și D.A.P., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În prezența apărătorilor aleși, ultimii doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de 2 ani și 5 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut că în luna aprilie 2023, Cristian Plută, în calitate de director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ar fi primit de la inculpatul S.I. suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfășurare a execuției unor contracte încheiate de instituția pe care o conducea cu două societăți comerciale și plata la timp a facturilor. La data de 19 iunie 2023, Cristian Plută ar fi primit de la George Mirel Cristescu suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, Cristian Plută ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii numitului George Mirel Cristescu în funcția respectivă.

„Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S..

„În perioada iunie 2022 – 1 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, prin intermediul inculpaților B.K.E. și S.S., de la omul de afaceri, D.A.P., un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menționat mai sus ar fi fost remisă inculpatului Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. și a altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente”, arată DNA.

De asemenea, în rechizitoriu se mai arată că în luna august 2023, Cristian Plută ar fi transmis, prin intermediul inculpaților S.S. și Cristian Ion, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.

„După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, numitul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, managerul spitalului ar fi achiziționat, prin intermediul sistemului de fidelitate, 6 telefoane mobile și 5 ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit”, potrivit DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor sume de bani ridicate de la Cristian Plută și S.S.. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil situat în stațiunea Eforie Nord, ce aparține inculpatului S.S.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții De Apel București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanței de judecată să dispună confiscarea extinsă de la Cristian Plută a sumei de 192.335 lei și de la inculpatul S.S. a imobilului menționat anterior.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: cristian pluta mita judecata DNA