x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul „Băneasa”: condamnări, nu şi confiscări

Dosarul „Băneasa”: condamnări, nu şi confiscări

de Ion Alexandru    |    03 Aug 2017   •   11:10
Dosarul „Băneasa”: condamnări, nu şi confiscări
Sursa foto: DIANA OROS

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, ieri, la șapte ani de închisoare, cu executare, în dosarul „Băneasa Investments”, magistrații respingând astfel apelul formulat împotriva sentinței Curții de Apel București din vara anului trecut. Așadar, ÎCCJ a redus cu doi ani pedeapsa afaceristului, sporită la judecarea fondului cu încă doi ani. Prejudiciul din acest dosar, care se ridică la peste un miliard de lei, adus Ministerului Finanțelor și USAMV va fi judecat într-un dosar separat.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Puiu Popoviciu, ieri, la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fostul rector al Universității de Științe Agricole, Alecu Ioan Niculae, a primit 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în timp ce fostul șef al DGIPI, Ilie Cornel Șerban, a primit o condamnare de doi ani și jumătate pentru complicitate la luare de mită și favorizarea infractorului. Petru Pitcovici, fost ofițer DGA, a primit doi ani de închisoare. În același dosar au mai fost condamnați afaceristul Andrei Mihai Bejenari, fostul prefect al Capitalei, Mihai Lucian, precum și fostul viceprimar al Sectorului 1, Ioan Todiraș.

106 termene de judecată

Procesul „Băneasa” s-a aflat pe rolul instanțelor de judecată timp de patru ani și opt luni, având nu mai puțin de 106 termene de jude­cată. Magistrații instanțe supreme au respins, astfel, la finalul acestui proces, apelurile inculpaților împotriva sentinței Curții de Apel București din vara anului trecut. Cu un singur amendament, anume acela că, în privința lui Puiu Popoviciu, magistrații au decis să anuleze sporul de doi ani de închisoare pe care l-a primit la judecarea fondului și care urma să fie adăugați pedepsei principale, de 7 ani închisoare.

Confiscări: whisky și palincă

Puiu Popoviciu este acuzat că, împreună cu fostul rector al USAMV, Alecu Ioan Niculae, a pus la cale asocierea dintre firma Băneasa Investments și USAMV, prin aport al universității la capi­talul social al firmei cu un teren de 224 de hectare în nordul Capitalei, subevaluând valoarea terenurilor la un dolar pe metrul pătrat, în condițiile în care prețul de piață, la momentul tranzacției, era de 150 de euro metrul pătrat. Apoi, cu ajutorul unor funcționari din Primăria Sectrului 1 și al Prefecturii București, Popoviciu a reușit să schimbe destinația terenurilor.

Magistrații Înaltei Curți nu au dispus nicio confiscare în acest dosar. Singurele obiecte recuperate sunt cele dispuse la jude­carea fondului, când s-a dispus indisponibilizarea unei sticle de trei litri de whisky, a unei sticle de doi litri de palincă, a unui calendar și a unei agende pe anul 2009, a unui pix, a unui tricou și a unei brichete, care fac obiectul unei mite date de Popoviciu unui ofițer de poliție judiciară de la DNA, prin intermediul lui Petru Pitcovici și al lui Ilie Cornel Șerban, pentru a nu face cercetări temeinice în acest dosar.

 

Vara trecută, Curtea de Apel București a decis ca recuperarea prejudiciului în dosarul „Băneasa” să constituie un dosar separat. Prejudiciul: 335.387.260 de lei reclamați de Ministerul Finanțelor Publice, care solicită să intre în posesia celor 224 de hectare, și 619.472.218 de lei, reclamați de USAMV, constând în valoarea terenurilor aportate prin subevaluarea la capitalul social.

 

×