x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fost ofiţer SRI, reţinut în dosarul Black Cube; Kovesi, vizată de operaţiunea 'Tornado'

Fost ofiţer SRI, reţinut în dosarul Black Cube; Kovesi, vizată de operaţiunea 'Tornado'

14 Sep 2016   •   12:10
Fost ofiţer SRI, reţinut în dosarul Black Cube; Kovesi, vizată de operaţiunea 'Tornado'

Daniel Dragomir, un fost ofiţer SRI, este persoana reţinută de procurorii DIICOT în dosarul în care angajaţi ai firmei israeliene Black Cube sunt acuzaţi de hărţuirea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.


DIICOT a anunţat că l-a reţinut pe Daniel Dragomir pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că Daniel Dragomir este un fost ofiţer SRI, el ocupând funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informaţii. Daniel Dragomir a fost trimis în judecată în 2015 de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT, Daniel Dragomir a intrat în legătură, prin intermediul unei persoane, cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

În primele luni ale anului 2016, la datele de 1 februarie şi 16 martie, Daniel Dragomir a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici şi căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice a ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

"În perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii 'Tornado', din dispoziţia suspecţilor D.Z. şi A.Y. şi sub coordonarea directă a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei DNA şi, în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase ('scenarii'), a reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică. În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor şi parolelor de autentificare obţinute şi deţinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clienţilor)", declară procurorii DIICOT.

Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziţie de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein.

"Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03 - 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti. Urmare a operaţiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpaţilor Weiner Ron şi Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în ţară în dimineaţa aceleiaşi zile, nu a mai reuşit să intre în posesia datelor confidenţiale compromise şi, aflând despre depistarea făcută de autorităţile judiciare române, în după-amiaza aceleiaşi zile a şi părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra", mai spun procurorii.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi DGPMB - Serviciul Grupări Infracţionale Violente.

Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul informativ din partea Serviciului Român de Informaţii.

Până în prezent, trei israelieni au fost puşi sub acuzare în acest dosar - Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein. Ultimul a reuşit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: ofiter sri black cube tornado diicot