x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor Adrian Sanda, arestat preventiv

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor Adrian Sanda, arestat preventiv

18 Noi 2016   •   10:51
Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor Adrian Sanda, arestat preventiv
Sursa foto: jinga80/Getty Images/iStockphoto

Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a fostului secretar de stat pentru problemele revoluționarilor Adrian Sanda, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la acordarea ilegală de certificate de revoluționar.

În același dosar, judecătorii au dispus arestarea preventivă a altor cinci persoane: Corina Denisa Tănase (secretar general al secretariatului de stat pentru revoluționari), Cristina Valentina Cechi (șefa Departamentului pentru revoluționari), Mihail Valentin Gadină (inspector de specialitate), Ionel Iosef (președintele unei asociații de revoluționari din București) și Gheorghe Neagu.

De asemenea, Andreea Dragomir, angajat al Comisiei Parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989, a fost plasată în arest la domiciliu.

Fostul secretar de stat Adrian Sanda este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar ceilalți de abuz în serviciu, trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Anchetatorii susțin că Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 a fost modificată și completată prin OUG nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluționari — cea de "Luptător cu rol determinant", atribuit celor care au avut un rol important în declanșarea și victoria Revoluției și au acționat în localitățile în care au fost înregistrate persoane ucise, rănite sau reținute.

Întrucât este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de "Luptător cu rol determinant în Revoluție" să fi desfășurat acțiuni revoluționare în localitățile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluției, mai multe asociații de revoluționari din țară au depus la nivelul secretariatului de stat pentru revoluționari cereri și documentație aferentă, în vederea includerii și altor localități în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute.

Procurorii mai arată că, în urma evaluării modului în care comisia de analiză din cadrul secretariatului de stat a introdus și alte localități în categoria celor cu rol determinant la Revoluția din Decembrie 1989, s-a constatat că membrii acesteia — Adrian Sanda, Doina Tănase, Cristina Valentina Cechi — în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizațiilor acordate revoluționarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele județene de pensii.

Astfel, s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care comisia de analiză a decis includerea orașelor Deva, Buzău, Brăila, Târgoviște și Herculane în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga lui Ceaușescu, deși aceste localități nu îndeplinesc condițiile necesare, au fost încălcate prevederile legale în vigoare.

Pe cale de consecință, 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizație lunară de 2.020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.

Din analiza actelor aflate la dosar a reieșit faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de "Luptător cu rol determinant" au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul secretariatului de stat și comisiei parlamentare de specialitate, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.

AGERPRES

×