x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Începe procesul Colectiv. Martorii se contrazic

Începe procesul Colectiv. Martorii se contrazic

24 Apr 2016   •   22:30
Începe procesul Colectiv. Martorii se contrazic

Parchetul General a finalizat ancheta în cazul Colectiv, urmând ca mai mulţi acuzaţi, printre care şi cei trei acţionari ai localului, să fie trimişi în judecată. În cadrul interogatoriilor efectuate de procurori, cei trei acţionari, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au susţinut că ştiau că buretele care a făcut ca incendiul să se propage foarte repede era ignifugat. Cel care a montat buretele, însă, îi contrazice pe patroni.

 

Toţi cei trei acţionari ai Clubului Colectiv au declarat în faţa procu-rorilor că Ştefan Andras Suto, patronul firmei Luxory Media SRL, care a montat buretele pe tavanul şi pereţii localului pentru a îmbunătăţi acustica, i-a asigurat că materialul este de cea mai bună calitate şi este rezistent la foc. „Luxory Media ne-a recoman-dat să aplicăm buretele, în ca-litate de acus-ticieni, pe care noi i-am angajat pentru amenajarea acustică a spaţiului. Nu mi-au fost prezentate alte materiale pentru izolare fonică, a existat o discuţie referitoare la faţa buretelui, dacă să fie cofrat sau nu. La recomandarea lui Suto Ştefan, l-am ales pe cel recomandat de către acesta. Nu s-a discutat despre ignifugarea bure-telui. Ştiam că toate tipurile de burete sunt ignifugate. Acest lucru mi l-a spus Suto Ştefan”, a declarat Alin George Anastasescu în faţa procurorilor.

La rândul său, acţionarul Costin Mincu a declarat că nu ştia dacă buretele este ignifug sau nu, însă Ştefan Suto l-ar fi asigurat că lucrarea este una de cea mai bună calitate. „Ştiu că la un moment dat a fost aleasă pentru acel tratament acustic al spaţiului firma acestui domn Ştefan, fără să ştiu criteriile (...) Iniţial, Ştefan cu angajaţii săi a curăţat tavanul, după care a fost aplicat un burete pe tavan, iar la final a montat un panou din lemn peste buretele respectiv (...) Nu cunoşteam proprietăţile materialului folosit, respectiv buretele despre care am făcut vorbire, în sensul dacă este ignifug sau uşor inflamabil. Respec-tivul domn Ştefan ne-a asigurat verbal de calitatea lucrării efectuate”.

Cel de-al treilea acţionar, Paul Gancea, le-a declarat procurorilor că s-a alăturat afacerii după ce bure-tele fusese montat şi nu ştia dacă este ignifug sau nu. Ştefan Andras Suto, patronul firmei care a montat buretele, spune însă că le-a prezentat acţionarilor mai multe oferte de burete, variind între 15 şi 200 de euro metrul pătrat.

Acţionarii ar fi cerut o soluţie mai ieftină, moment în care Suto le-a dat varianta unui burete de 9 euro pe metrul pătrat, însă neignifug. Ştefan Suto a adăugat că acţionarii au refuzat şi vopsirea buretelui cu substanţe igni-fuge, pentru a reduce costurile.

Rechizitoriul procurorilor arată că buretele şi celelalte materiale din care era construit tavanul s-au topit aproape instantaneu din cauza flăcărilor. Temperaturile în prima fază a incendiului au ajuns până la 900 de grade Celsius.

Martorii care au participat la concertul din Colectiv au relatat că şi-au udat puloverele cu bere şi le-au înfăşurat în jurul feţei pentru a putea respira, în timp ce încercau să iasă din club

×