x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Raluca Prună: Nu sunt îngrijorată că 'viteza de croazieră' în lupta împotriva corupţiei ar avea de suferit

Raluca Prună: Nu sunt îngrijorată că 'viteza de croazieră' în lupta împotriva corupţiei ar avea de suferit

24 Noi 2016   •   22:27
Raluca Prună: Nu sunt îngrijorată că 'viteza de croazieră' în lupta împotriva corupţiei ar avea de suferit

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi că nu este îngrijorată de faptul că "viteza de croazieră" în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei ar avea de suferit, deoarece România a ajuns la o maturitate instituţională.

"Lupta împotriva corupţiei din România a ajuns la un nivel de maturitate instituţională de la care va fi greu să ne întoarcem. Este adevărat că am ajuns la acest nivel de maturitate şi datorită partenerilor noştri strategici, care au avut de-a lungul acestor ani un mesaj foarte puternic cu privire la necesitatea combaterii eficiente a marii corupţii. Instituţiile au ajuns la un nivel de maturitate pe care îl datorează şi publicului din România şi eu aş face apel la ceea ce s-a întâmplat acum un an, când publicul, societatea civilă, a strigat în stradă: 'corupţia ucide'. Eu nu sunt îngrijorată că viteza de croazieră în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei ar avea în mod nemijlocit de suferit", a spus Raluca Prună, la Digi 24.

Întrebată dacă are senzaţia că în rândurile politicienilor ar există o temă împotriva instituţiilor anticorupţie, Raluca Prună a replicat că este "un lucru pe care îl putem constata cu toţii".

"Nu este numai o senzaţie, este un lucru pe care îl putem constata cu toţii, indiferent că suntem la Ministerul Justiţiei sau pur şi simplu cetăţeni. Există o tentaţie naturală şi raţională a celui care simte poate că ar putea deveni un subiect de drept penal de a pune sub semnul îndoielii prea multa independenţă a instituţiilor judiciare, mai ales a acelor instituţii ca DNA, care spun ei ar fi ajuns să fie atât de independentă încât să îi ameninţe. Eu am putut constata cu mare satisfacţie că DNA şi instituţiile judiciare nu s-au lăsat intimidate şi acesta cred că este lucrul cel mai important", a răspuns ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a adăugat că au existat destul de des atacuri directe la procurorii care combat corupţia în România şi uneori s-au depăşit limitele acceptabile, însă crede că procurorii DNA şi judecătorii nu sunt intimidaţi de aceste atacuri.

Ea a spus că rata de achitări în instanţe de 10% în dosarele DNA este acceptabilă, având în vedere că, de exemplu, în Germania această rată a achitărilor este de 25%.

"Probabil că procurorii de la DNA se duc în instanţă cu un dosar atunci când ştiu că au un probator foarte solid şi este foarte bine că fac asta. Nu cred că o rată de 90% de condamnări este un lucru care ar trebui să îngrijoreze pe cineva. Dimpotrivă, este o măsură a eficienţei DNA", a subliniat Prună.

Sursa: AGERPRES

×