x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie România se numără printre statele cu cel mai mare număr de procese la CEDO

România se numără printre statele cu cel mai mare număr de procese la CEDO

28 Ian 2016   •   18:30
România se numără printre statele cu cel mai mare număr de procese la CEDO

România se află pe locul al treilea în ierarhia statelor care au cel mai mare număr de procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în care se constată cel puţin o încălcare a Convenţiei europene a drepturilor omului.

Preşedintele Curţii, Guido Raimondi, a trecut în revistă, în cadrul conferinţei de presă anuale, activitatea desfăşurată în anul 2015 şi a apreciat situaţia ca fiind în general satisfăcătoare, cazurile cu un singur judecător fiind practic eliminate, potrivit unui comunicat difuzat joi de CEDO.

Până la sfârşitul anului 2015 numărul de cazuri rămase nesoluţionate a fost de 64.850, o scădere de 7 % în comparaţie cu finalul anului 2014, când erau 69.900 de solicitări în aşteptare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat de asemenea raportul de activitate anuală şi statisticile pentru 2015. Statele cu cel mai mare număr de procese în care se constată cel puţin o încălcare a Convenţiei sunt Rusia (109 procese) Turcia (79), România (72), Ucraina (50), Grecia (43) şi Ungaria (42).

La 31 decembrie 2015, majoritatea cazurilor rămase nesoluţionate erau împotriva Ucrainei (21,4%), Rusiei (14,2 %), Turciei (13.0%) şi Italiei (11,6%). Jumătate dintre cazurile prioritare au vizat Ungaria sau Rusia.

Preşedintele CEDO a subliniat că trebuie depuse eforturi considerabile şi este necesară cooperarea apropiată cu statele membre, în spiritul 'responsabilităţii împărtăşite'. Preşedintele Raimondi a subliniat necesitatea ca fiecare stat membru să se asigure că problemele endemice sunt soluţionate mai degrabă la nivel intern, decât să fie aduse în faţa CEDO.

×