x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Televiziunile bulgare difuzează imagini cu migranţi imobilizaţi de miliţiile civile la graniţa cu Turcia

Televiziunile bulgare difuzează imagini cu migranţi imobilizaţi de miliţiile civile la graniţa cu Turcia

11 Apr 2016   •   20:26
Televiziunile bulgare difuzează imagini cu migranţi imobilizaţi de miliţiile civile la graniţa cu Turcia

Organizaţii de apărare a drepturilor omului au cerut luni autorităţilor de la Sofia să deschidă o anchetă după difuzarea unei înregistrări video ce arată cum imigranţi ilegali sunt culcaţi la pământ şi legaţi cu mâinile la spate de bulgari din miliţiile private care supraveghează frontiera cu Turcia, incidentele în care sunt implicate aceste detaşamente fiind tot mai frecvente în ultima vreme, transmite AFP.

'Sunt cele mai brutale imagini cu arestări de migranţi de către civili difuzate în Bulgaria. Dacă astfel de iniţiative rămân fără reacţie, ele se vor multiplica', a declarat Krassimir Kanev, preşedintele ONG-ului Comitetul Helsinki.

Secvenţa petrecută într-o pădure la frontiera bulgaro-turcă şi filmată cu telefonul mobil a fost difuzată luni de mai multe televiziuni. În imagini se vede cum trei migranţi cu privirile înspăimântate sunt culcaţi la pământ şi le sunt legate mâinile la spate.

Intervievat de un post local de televiziune, şeful poliţiei de frontieră, Antonio Anguelov, a declarat că această acţiune a unor cetăţeni individuali este 'cel puţin ilegală'.

Dar iniţiativele detaşamentelor de justiţiari autoproclamaţi care combat imigraţia ilegală au devenit tot mai frecvente în ultimele luni, în condiţiile în care ruta balcanică (ce traversa Macedonia, Serbia, Croaţia şi Slovenia) a fost închisă şi acum migranţii veniţi mai ales din Orientul Mijlociu caută rute alternative pentru a ajunge în vestul Europei.

Premierul Boiko Borissov i-a avertizat duminică pe civilii care au format aceste detaşamente să nu-şi depăşească drepturile. Cu câteva zile în urmă el a felicitat un astfel de grup care a semnalat poliţiei circa 20 de migranţi veniţi dinspre Turcia şi care nu a acţionat direct împotriva lor, lăsând totul în sarcina autorităţilor.

Guvernul de la Sofia a sporit măsurile de protecţie la graniţa cu Turcia, unde a ridicat şi un gard lung de 95 de kilometri.

Premierul Borisov le-a cerut cetăţenilor care locuiesc în apropierea frontierei turce să fie vigilenţi în faţa intrărilor ilegale ale migranţilor, dar i-a atenţionat totodată să nu recurgă la acţiuni excesive. 'Statul este al nostru, al tuturor, cine vrea să ajute este binevenit', a declarat şeful executivului.

Conform unui sondaj publicat vineri, 60% dintre bulgari consideră că migranţii sunt o ameninţare la adresa securităţii naţionale. AGERPRES

×