x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tribunal ilegal în Procesul Ceaușeștilor

Tribunal ilegal în Procesul Ceaușeștilor

de Dan Constantin    |    24 Ian 2019   •   10:31
Tribunal ilegal în Procesul Ceaușeștilor
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Doru Viorel Ursu, fost președinte al Tribunalului Militar București, apoi ministru de Interne în Guvernul Petre Roman, acum avocat de succes, a cerut public anularea sentinței din procesul soților Ceaușescu pe un motiv imbatabil: Tribunalul Militar Excepțional care i-a judecat a fost ilegal. Pe fondul dezbaterii aprinse legate de constituirea completurilor ilegale la Înalta Curte de Casație și Justiție care au dat sentințe ce ar putea fi revizuite, procesul Ceaușeștilor revine în actualitate cu declarații ale unor personaje direct implicate în sentința din 25 decembrie 1989. Justiția postrevoluționară a pornit strâmb încă de la primul proces, iar fantomele acelei mascarade bântuie.

Hotărârea pentru înființarea Tribunalului Militar Excepțional a fost dată de Consiliul Frontului Salvării Naționale în 24 decembrie 1989. Nicolae și Elena Ceaușescu erau reținuți încă din 22 decembrie în unitatea militară din Târgoviște. Doru Viorel Ursu susține că acea hotărâre a fost scrisă de mână de Ion Iliescu și nu a fost publicată niciodată. Urgența instituirii tribunalului „este impusă de dorința tuturor cetățenilor cinstiți ai României”, motivează la punctul 1 hotărârea. Următoarele puncte stabilesc că „tribunalul va judeca această cauză în conformitate cu prevederile legale rămase în vigoare în ceea ce privește procedura și dreptul material penal”, urmând „a se asigura întocmai dreptul la apărare al făptuitorilor”. Legitimitatea tribunalului nu a fost recunoscută niciun moment de Nicolae și Elena Ceaușescu în timpul celor 80 de minute ale procesului. După 29 de ani de la evenimente, niciun jurist, în afara celor din complet, nu a fost capabil să aibă argumente pentru a susține legalitatea tribunalului. Judecătorul Gică Popa, președintele Tribunalului Extraordinar, s-a sinucis la câteva luni în biroul lui de la Ministerul Justiției, având pe birou un bust al celui condamnat la moarte. Doru Viorel Ursu consideră că procurorul din proces, Dan Voinea, i-a acuzat pe soții Ceaușescu de fapte inexistente - 60 de mii de morți în represiunea protestelor, încercarea de a fugi din țară cu 1 miliard de dolari! Ursu a mai precizat că nu a existat un dosar al procesului. Este ilogic să spui că dosarul a fost reconstituit, în condițiile în care nu a existat un dosar. Fostul procuror general Lică Manea Drăgulin ne-a confirmat în urmă cu câțiva ani că acest dosar a fost întocmit după proces și nu a avut niciun act original. Antena 3 a rejudecat în 2014 procesul Ceaușescu, evidențiind într-un demers publicistic viciile majore.

Procedura juridică, batjocorită

Mihai Popov, general de justiție, apreciază că procesul a fost politic și acuzații nu au avut, de fapt, parte de apărare. Încălcarea a numeroase proceduri juridice au însoțit această crimă cu sânge rece. În acest sens s-au pronunțat și maeștrii baroului, Lucian Bolcaș și Sergiu Andon. Instanța a fost sesizată fără a exista un dosar de urmărire penală, nu s-a dispus expertiza psihiatrică, hotărârea a fost declarată definitivă, fără termen de recurs în zece zile. Condamnații au fost împușcați imediat după pronunțare, deși puteau în termen de zece zile să facă recurs și să ceară grațierea. Celălalt judecător, Nistor, ajuns și el general, grad acordat de altfel tuturor participanților la simulacrul de proces de la Târgoviște, a murit în depresie și dependență de esențe tari. Soarta sau alte fapte i-au ajuns din urmă pe participanții la mascarada judiciară de la Târgoviște. Atanasie Stănculescu a murit după ce a fost condamnat și degradat pentru represiunea de la Timișoara. Ion Iliescu, Voican Voiculescu, Mugurel Florescu, Virgil Măgureanu sunt judecați acum în dosarul Revoluției și în cel al Mineriadei – alte aberații juridice.

Fake news de la Dan Voinea

Procurorul Dan Voinea, general și el, a răspuns comentariilor lui Doru Viorel Ursu. „Rechizitoriul l-am scris eu de mână la București, pentru că nimeni nu voia să-l bată la mașină, să păstrăm secretul acuzațiilor. Am avut și stenogramele din Comitetul Politic Executiv în care s-au dat ordinele de reprimare”. Precizarea cu stenogramele este fake news, deoarece acestea, într-o formă „coafată”, au apărut abia după multe săptămâni în dosarele proceselor politice ale membrilor CPEx, după prima triere a documentelor Comitetului Central al PCR. În alte interviuri, a mai spus că cifra de 60 de mii de morți în operațiunile de reprimare a fost luată din presă. Nu a explicat niciodată cum a întocmit rechizitoriul fără audierea acuzaților.

„Procurorul Dan Voinea i-a acuzat pe soții Ceaușescu de fapte inexistente - 60 de mii de morți în represiunea protestelor, încercarea de a fugi din țară cu 1 miliard de dolari”

 

 

×
Subiecte în articol: proces ceauşescu Doru Viorel Ursu