x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă în Harghita! Numărul cazurilor de înţepături de viespi şi albine a crescut semnificativ.Unii pacienți vin în șoc anafilactic la spital

Alertă în Harghita! Numărul cazurilor de înţepături de viespi şi albine a crescut semnificativ.Unii pacienți vin în șoc anafilactic la spital

23 Aug 2017   •   15:29
Alertă în Harghita! Numărul cazurilor de înţepături de viespi şi albine a crescut semnificativ.Unii pacienți vin în șoc anafilactic la spital

 Numărul cazurilor de înţepături de insecte, în special viespi şi albine, a crescut semnificativ, în această lună, în Harghita, unii dintre pacienţi prezentându-se în şoc anafilactic la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Managerul spitalului, dr. Demeter Ferenc, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că de la începutul lunii s-au înregistrat aproximativ 50 de cazuri de înţepături de insecte, în unele zile prezentându-se la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) chiar şi 5-6 pacienţi.

'În ultima lună a crescut mult numărul de înţepături de insecte, în special viespi, dar şi albine. Sunt zile în care se prezintă şi 5-6 pacienţi cu înţepături de insecte, cu reacţii alergice locale, în general, dar au fost şi cazuri de şoc anafilactic, care este o stare de pericol pentru pacient', a declarat dr. Demeter Ferenc.

Potrivit sursei citate, intrarea în şoc anafilactic depinde de starea imunităţii pacientului, iar tratamentul se face la UPU de către personal specializat.

'Dacă se constată e reacţie alergică, e bine ca pacienţii să se adreseze medicului de familie sau să vină la UPU, dacă medicul de familie nu este accesibil, pentru că oricând se poate întâmpla să treacă o reacţie simplă alergică într-o reacţie de tip anafilactic, care este o urgenţă medicală şi trebuie tratată ca atare de personal calificat. Cazurile de şoc anafilactic se tratează în UPU, este o urgenţă medicală, iar pacientul poate pleca apoi acasă şi nu este nevoie de internare', a arătat dr. Demeter.

Acesta a precizat că viespile s-au înmulţit peste măsură, întrucât au avut condiţii prielnice, cu vreme călduroasă şi hrană suficientă şi este posibil ca numărul înţepăturilor să crească, întrucât se coc fructele şi se poate întâmpla să devină agresive dacă sunt deranjate de cei care se află la cules.

În ceea ce priveşte muşcăturile de căpuşe, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a precizat că numărul este în scădere, astfel de cazuri fiind semnalate cu precădere primăvara şi toamna. AGERPRES

×
Subiecte în articol: muscaturi de viespi