x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Avertisment OMS. Risc de holeră pe litoralul Mării Negre. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Avertisment OMS. Risc de holeră pe litoralul Mării Negre. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

de Redacția Jurnalul    |    16 Iun 2023   •   14:45
Avertisment OMS. Risc de holeră pe litoralul Mării Negre. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Distrugerea barajului Nova Kahovka de pe fluviul Nipru, din sudul Ucrainei, va afecta și litoralul Mării Negre.

Pe lângă  alertele specialiștilor despre viitura care va ajunge în apele teritoriale ale României în circa 10 zile, OMS a emis un avertisment privind riscul de transmitere a holerei și altor boli. 

Astfel că românii nu știu dacă să mai meargă la Marea Neagră, indiferent că este vorba despre litoralul autohton sau Bulgaria ori Turcia. 

”Pericolul este foarte mic. Și cred că ar trebui spus foarte clar că oamenii trebuie să își facă vacanțele și este bine să meargă pe litoralul românesc! Fără discuție că nu există un risc real care într-adevăr să le pună sănătatea în pericol.

În primul rând, în Ucraina, chiar dacă agentul patogen este prezent în mediu, nu există niciun caz de holeră declarată. Deci lucrurile sunt clare. În plus, chiar dacă la un moment dat am putea identifica acea bacterie care dă holerea și la noi, riscul tot este mic pentru că aici putem discuta de cazuri izolate sau putem să discutăm de situația în care nu avem infecție activă.

Am primit de mai multe ori următoarea întrebare: dacă la un moment dat găsesc agentul patogen în apă și eu merg să fac baie, cât de mare este riscul? Răspunsul este că riscul este mic pentru că doar în mod accidental voi veni în contact cu apa pe care să o înghit într-o cantitate mică. Nu este o doză infectantă și atunci riscul de a mă îmbolnăvi este mic.

Și un alt lucru important de spus. Să știți că, dintre cazurile de holeră, este adevărat că nu am mai avut de 30 de ani, cele mai multe înseamnă forme ușoare, asimptomatice. Acele cazuri dramatice despre care citeam cu foarte multă vreme în urmă sunt foarte rare. Adică situația care ne pune viața în pericol... Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim prudenți, nu înseamnă că nu trebuie verificată calitatea apei și lucrul ăsta trebuie să se întâmple”, a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.

Acesta a mai atras atenția și asupra riscului de răspândire a altor boli. 

”Trebuie să știți că acel conflict din Ucraina nu înseamnă doar holeră. Sunt multe boli infecțioase despre care nu mai vorbeam în ultima vreme și care ar putea reveni! Vorbim de difterie, de poliomielită, de hepatite și exemplele ar putea să continue. Deci prudența trebuie să existe și faptul că autoritățile internaționale, vorbesc în primul rând de OMS, au avut o reacție rapidă, din punctul meu de vedere este un lucru bun. Vă aduceți aminte că în pandemie ne-am fi dorit să avem această reacție rapidă. Deci faptul că acest lucru se întâmplă acum eu zic că este de bun augur și înseamnă, de fapt, prudență și monitorizare și pentru perioada care urmează”, a mai spus medicul infecționist. 

Holeră

×