x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Buzău: Poluare cu reziduuri petroliere la fosta rafinărie Venus Oilreg din Râmnicu Sărat

Buzău: Poluare cu reziduuri petroliere la fosta rafinărie Venus Oilreg din Râmnicu Sărat

16 Sep 2016   •   10:37
Buzău: Poluare cu reziduuri petroliere la fosta rafinărie Venus Oilreg din Râmnicu Sărat

Câteva sute de tone de reziduuri petroliere de la fosta rafinărie Venus Oilreg din Râmnicu Sărat s-au scurs, în urma cedării unui bazin, pe platforma de ciment şi pământ din incinta fostei societăţi comerciale specializată în regenerarea uleiurilor de motor uzate, aflată în lichidare judiciară. 

''Vina aparţine mai degrabă a lichidatorului, respectiv ANAF şi a celor care taie rezervoarele'', susţine primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan. 

Potrivit acestuia, în vara anului 2014, specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea au realizat o lucrare de îndiguire pentru protejarea batalului, însă ploile l-au distrus parţial. 

Primarul municipiului Râmnicu Sărat a mai spus că în urmă cu aproape două săptămâni, la sesizarea unor localnici din cartierul Costieni unde se află fosta rafinărie Venus Oilreg, deranjaţi de mirosul puternic, a fost sesizată Garda de Mediu, fiind demarată o anchetă. 

''La sesizarea autorităţilor locale am constatat că există scurgeri de produse petroliere pe o suprafaţă destul de mare în incinta societăţii de circa 1.000 metri pătraţi. Rezervorul care a cedat are o capacitate totală de 495 tone dar, ca şi cantitate de reziduu petrolier, 230 tone. În urma controlului din data de 11 septembrie, s-a impus luarea măsurilor de urgenţă privind efectuarea unui dig de protecţie, ca aceste substanţe sau reziduuri petroliere să nu ajungă în reţeaua municipală de apă stradală, ce aparţine municipalităţii Râmnicu Sărat şi nici în reţeaua interioară şi să se evite solul, cât şi vidanjarea acestui reziduu şi transvazarea lui în alt rezervor. Astfel că, în ziua de 13 septembrie, o cantitate de 80 de tone a fost recuperată, activitatea de vidanjare, cât şi de decopertare a solului care este contaminat cu reziduu petrolier desfăşurându-se în continuare'', a declarat Carmen Ichim, comisar şef al Gărzii de Mediu Buzău. 

Ea a menţionat că, dacă se va constata că rezervorul a cedat din cauza uzurii, există un risc major şi în cazul celorlalte recipiente din incintă cu o capacitate de 1.000 de tone. 

Societatea Venus Oilreg este administrată de un lichidator judiciar care se ocupă de toate bunurile imobile, reziduurile fiind sub sechestru impus de ANAF. AGERPRES

×