x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Circulația auto pe DN17B, în zona afectată de căderile de pietre, nu se poate relua

Circulația auto pe DN17B, în zona afectată de căderile de pietre, nu se poate relua

03 Sep 2022   •   17:20
Circulația auto pe DN17B, în zona afectată de căderile de pietre, nu se poate relua

Circulația pe DN17B, în zona afectată de căderile de pietre, nu se reia în acest weekend deoarece polițiștii de la serviciul rutier Suceava au refuzat să-și dea acordul. Autoritățile sucevene dau vina pe Direcția Regională de Drumuri și Poduri și solicită ajutorul ministrului Transporturilor.

Sâmbătă, la Suceava a avut loc o nouă ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență dedicată soluționării problemei traficului restricționat pe drumul național DN17B în apropierea orașului Broșteni. La final, reprezentanții Prefecturii Suceava au anunțat că drumul rămâne închis și au dat vina pe DRDP Iași.

„Întrucât DRDP Iași nu a clarificat, în calitate de administrator al drumului, aspectele tehnice care i-au fost solicitate, serviciul poliției rutiere din cadrul IPJ Suceava a emis un punct de vedere negativ. DRDP Iași nu a putut prezenta garanții referitoare la stabilitatea versantului, existând riscul iminent de producere a unor alunecări de teren care pun în pericol circulația pe drumul public. Mai mult decât atât, legislația în vigoare nu prevede situații de excepție în sensul deschiderii circulației rutiere pe anumite intervale orare, pentru anumite categorii de autovehicule sau pentru anumite manifestații”, scrie în documentul semnat de reprezentanții Prefecturii Suceava.

Participanții la ședință au decis să ceară DRDP să ia măsuri urgente deoarece restricțiile îi afectează foarte mult pe localnici.

„D.R.D.P. Iași în calitate de administrator al drumului va depune, în regim de urgență, toate diligențele pentru redeschiderea traficului rutier în condiții de siguranță și asigurare a frontului de lucru pe perioada de execuție a lucrărilor, și va demara imediat lucrările prevăzute în raportul de expertiză nr. 12420 din data de 02.09.2022 a S.C. ProexRom S.R.L. Iași, identice cu soluțiile tehnice pentru punerea în siguranță a obiectivului de pe DN 17B indicate în expertiza tehnică nr. 11653/04.12.2021, respectiv: degajarea deluviului de pantă, a materialului lemnos, a fragmentelor și blocurilor de rocă alterată prăbușite pe suprafața carosabilului în urma fenomenelor de alunecare de teren; realizarea lucrărilor de perforare-împușcare pentru derocarea rocilor; refacerea barierelor dinamice; monitorizarea vizuală a zonei; realizarea imediată a structurii de tip polată și a zidului de sprijin din beton armat”, au stabilit membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

De asemenea, ei au informat Ministerul Transporturilor despre situația creată și au solicitat ajutorul ministrului Sorin Grindeanu.

„Am transmis multiple solicitări către DRDP Iași, și nu am primit nici măcar un răspuns scris, asumat din partea dumnealor. Îmi vine greu să înțeleg această abordare în ceea ce privește comunicarea între instituții. În același timp, nu pot să accept ca o problemă atât de importantă, care afectează direct viața de zi cu zi a sute de oameni, să fie tratată în acest mod de o structură care e plătită din bani publici. Prin inactivitate, prin lipsa de asumare, prin necunoașterea legislației chiar, administratorul drumului nu a creat condițiile pentru redeschiderea rapidă a circulației, chiar și parțial, pe un singur fir. Am solicitat astăzi, din nou, domnului ministru Grindeanu sprijin în identificarea cât mai grabnic a unei soluții de deblocare, și sunt convins că-l voi primi”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan.

Drumul care leagă Vatra Dornei de Broșteni a fost închis săptămâna trecută din cauza căderii masive de pietre de pe versant. Anul trecut, în zonă au fost făcute ample lucrări de stabilizare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: circulatia auto