x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Colectă publică pentru refacerea Palatului episcopal din Oradea

Colectă publică pentru refacerea Palatului episcopal din Oradea

27 Aug 2018   •   17:58
Colectă publică pentru refacerea Palatului episcopal din Oradea

Primăria Oradea deschide un cont cont bancar pentru toţi cei care doresc să sprijine financiar reabilitarea Palatului greco-catolic, distrus de un incendiu produs sâmbătă noaptea. La rândul său, Mitropolia Română Unită cu Roma susţine că vor fi căutate modalităţi de a sprijini refacerea acestei clădiri emblematice şi de o mare însemnătate pentru cult. Şi Consiliul Judeţean Bihor şi-a anunţat sprijinul, prin toate mijloacele legale posibile, inclusiv financiare.

„Am discutat azi noapte cu Episcopia greco-catolică şi am stabilit că vom deschide luni un cont, probabil atât în lei, cât şi în valută, pentru că am văzut că sunt oameni şi din străinătate care vor să doneze. Oferim posibilitatea ca toţi cei care doresc - instituţii, companii, cetăţeni, chiar şi oameni din afară - să poată contribui în contul respectiv. Vedem ce sumă se va strânge. Noi, oricum, Primăria, vom contribui financiar pentru reconstrucţia palatului episcopal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Sas. 

Mii de orădeni şi turişti au asistat cu groază la spectacol nedorit, în care palatul a fost mistuit de flăcări. A ars întreg acoperişul, a căzut turnul palatului şi tavanul etajului întâi şi a fost afectată o suprafaţă de circa 1.300 de metri pătraţi. 

Secretarul Mitropoliei Române Unite cu Roma, Alexandru Petărlecean, s-a arătat consternat de incident. „Suntem consternaţi de ceea ce s-a întâmplat. Am văzut imaginile pe net şi la televizor, este regretabil. Aşteptăm să vedem care a fost cauza incendiului. Regretăm în mod cu totul şi totul deosebit pagubele suferite de acest edificiu reprezentativ al centrului Oradiei şi de mare însemnătate pentru Biserica noastră, în primul rând”, a spus Petărlecean. 

Peste 100 de pompieri au stins incendiul

Acoperişul Palatului greco-catolic, din Piaţa Unirii din Oradea, a fost cuprins de flăcări sâmbătă noaptea. Focul s-a extins extrem de repede la tot acoperişul din lemn al impozantei clădiri. Peste 100 de pompieri militari s-au luptat timp de două ore şi jumătate pentru a localiza incendiul, evitând propagarea la clădirile învecinate. Faţada Palatului greco-catolic din Piaţa Unirii (construit între 1903 şi 1905) a fost reabilitată în anul 2007 şi era în stare bună înaintea incendiului, fiind iluminată ambiental cu mai multe proiectoare care puneau în evidenţă frumuseţea clădirii pe timp de noapte. 

×