x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Distrigaz a ajuns la un acord cu ELCEN de eşalonare a datoriei de 11,7 milioane lei; Cand ar putea fi plătită prima tranşă

Distrigaz a ajuns la un acord cu ELCEN de eşalonare a datoriei de 11,7 milioane lei; Cand ar putea fi plătită prima tranşă

09 Sep 2016   •   19:30
Distrigaz a ajuns la un acord cu ELCEN de eşalonare a datoriei de 11,7 milioane lei;  Cand ar putea fi plătită prima tranşă

Distrigaz va ridica poprirea instituită asupra conturilor ELCEN, în condiţiile în care vor fi respectaţi termenii unui protocol semnat între cele două societăţi, conform căruia suma datorată şi penalităţile, în valoare de 11,7 milioane de lei, ar urma să fie plătite de către producătorul de energie, eşalonat, până la sfârşitul anului, primul ordin de plată urmând să fie întocmit luni, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, Ministerul Energiei.

"Reprezentanţii ELCEN şi Distrigaz au ajuns la o înţelegere de principiu privind eşalonarea, până la sfârşitul acestui an, a sumei de 11,7 milioane de lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente unor facturi din anii precedenţi, conform titlului executoriu obţinut de Distrigaz împotriva ELCEN. Ca urmare a acestei înţelegeri, Distrigaz va ridica poprirea instituită asupra conturilor Elcen, cu condiţia respectării de către ELCEN a obligaţiilor asumate în protocolul semnat de cele două societăţi. În măsura în care RADET îşi va respecta obligaţia de a întocmi, luni, ordinul de plată pentru achitarea subvenţiei scadente, se va putea vira către Romgaz contravaloarea gazelor livrate şi astfel, cel puţin pentru moment, nu vor fi probleme în alimentarea cu apă caldă', se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore, ELCEN a continuat să caute soluţii reale şi responsabile pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu apă caldă în Bucureşti, în pofida situaţiilor dificile create de neplata datoriilor pe care le are de încasat.

Ministerul Energiei precizează că va continua să-şi folosească toată credibilitatea pentru a media de o manieră eficientă soluţionarea disputelor comerciale între diversele societăţi implicate în aprovizionarea cu energie termică a Capitalei.

În acelaşi timp, reprezentanţii ELCEN notează, într-un comunicat de presă, că soluţia eşalonării datoriilor este una la care s-a ajuns în urma unor negocieri, dar nu este o soluţie pe termen lung.

"Este, în continuare, nevoie de o discuţie permanentă între RADET şi ELCEN pentru ca stabilitatea să fie asigurată pe tot parcursul sezonului rece 2016 - 2017. Reiterăm nevoia de colaborare şi bune practici comerciale cu partenerii noştri, RADET, şi ne dorim ca, de la începutul săptămânii viitoare, soluţiile pe care le vom găsi să fie pe termen mediu şi lung, în beneficiul locuitorilor Capitalei, dar şi al societăţilor implicate în asigurarea apei calde şi căldurii în Capitală", susţine Elcen.

Marţi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea anunţa că ELCEN a trimis o notificare PMB din care reiese că, în această lună, nu va mai ridica poprirea nici măcar pentru procentul de 30% din contul RADET care asigura plata salariilor şi reparaţiile necesare.

Ulterior, ELCEN a anunţat că aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei.

Joi, Distrigaz Sud Reţele a informat că a instituit poprire pe toate conturile bancare ale societăţii ELCEN, pentru suma de 11,67 milioane de lei, iar potrivit unui comunicat transmis de ELCEN există riscul major ca, începând din data de 10 septembrie, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată.

Mai târziu, în aceeaşi zi, reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele au declarat, pentru AGERPRES, că acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucureşti SA cu condiţia de a fi achitată de îndată o primă tranşă de 5,8 milioane de lei, reprezentând 50% din valoarea popririi.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: distrigaz elcebn radet căldură apa calda