x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Iaşi: Masă rotundă şi atelier de grădinărit la Universitatea de Ştiinţe Agricole

Iaşi: Masă rotundă şi atelier de grădinărit la Universitatea de Ştiinţe Agricole

06 Mai 2017   •   19:05
Iaşi: Masă rotundă şi atelier de grădinărit la Universitatea de Ştiinţe Agricole

Zeci de specialişti din ţară şi străinătate au venit la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi pentru a lua parte la colocviul internaţional "Noi paradigme ale vieţii sănătoase: sănătate, natură, media", un eveniment care a avut ca subiect central permacultura. 

Acest colocviu internaţional este în premieră organizat de Centrele de reuşită universitară din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore "T. Popa" şi Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, în colaborare cu Institutul Francez, Lectoratul Francez al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza". 

"Este foarte important că studenţii de la toate formele de învăţământ superior au reuşit să se întâlnească şi să facă schimb de experienţă. Este esenţial pentru dezvoltarea studenţilor o astfel de activitate. Este un eveniment care ar fi de dorit să se transforme în tradiţie la Iaşi şi să treacă dincolo de graniţele Iaşiului, dincolo de această colaborare între Iaşi şi Franţa, astfel încât pe viitor să se asocieze şi alte universităţi din alte oraşe ale României şi din alte ţări francofone", a spus Roxana Ţurcanu, reprezentant al Agence Universitaire de la Francophonie (AUF). 

Colocviul la care au luat parte peste 30 de specialişti şi studenţi a avut ca scop schimbul de experienţe şi de bune practici în vederea dezvoltării conceptului de permacultură în zona judeţului Iaşi, prin implicarea în parteneriat a mediului universitar şi a celui profesional. Conceptul, care în România a apărut în urmă cu 15 ani, este într-o continuă dezvoltare în domeniul agricol. 

"Permacultura vine cu o propunere interesantă, aceea de a ne cultiva propria hrană, propriul trup şi propria minte în aşa fel încât să fim în armonie cu natura. Acest termen relativ nou reprezintă agricultura sau cultura permanentă, pe termen lung, de zeci sau sute de ani, în care efectiv lucrăm împreună cu natura pentru a ne creşte hrana. Imităm natura, ecosistemele naturale pentru a crea sisteme de cultură a plantelor care sunt sustenabile, care sunt făcute să crească fertilitatea solului şi a plantelor şi să rezulte produse - legume şi fructe care sunt foarte sănătoase", a spus Radu Crăciun, reprezentant al Asociaţiei Române de Permacultură. 

Colocviul a presupus îmbinarea temelor de discuţie teoretice cu cele practice, motiv pentru care după masa rotundă, în grădina Muzeului 'Sadoveanu' s-a desfăşurat un atelier de grădinărit urban prin care studenţii au descoperit conceptul de permacultură, aplicabilitatea design-ului de permacultură în diferite domenii de activitate şi au pus în practică diverse tehnici. 

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: iasi masa rotunda