x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cât de periculoase sunt meduzele din Marea Neagră

Cât de periculoase sunt meduzele din Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    30 Iul 2024   •   15:00
Cât de periculoase sunt meduzele din Marea Neagră

Prezența mare meduzelor în Marea Neagră este un fenomen temporar, care durează de la câteva ore la câteva zile și este provocat de curenți, condiții climatice, temperaturi ridicate, potrivit agenției CNA.

Turiștii de pe litoral se întreabă dacă acestea sunt periculoase. 

Speciile de meduze din Marea Neagră

Prin urmare, meduza carnivoră Mnemiopsis leydi e hrăneşte cu zooplankton, a fost indentificată pentru prima oară în Marea Neagră la începutul anilor 1980. Este o specie adaptabilă care formează populaţii numeroase şi are impact mai ales asupra speciilor de peşti care se hrănesc cu zooplankton, cu care intră în competiţie pentru hrană, potrivit agenției BTA, citată de Agerpres.

După 1995, o altă specie de meduze ctenophore, Beroe ovata, tot carnivoră, a apărut în Marea Neagră.

Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot, diametrul de 20-30 cm și 16 lobi marginali, 8 organe de simț complexe. Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, iar un exemplar adult poate avea lungimea axială de 50-60 cm. Coloritul este alb-transparent, cu tente de albastru.

Meduzele din această specie apar în zona de mică adâncime a litoralului românesc la finalul verii (august - septembrie) deoarece este perioada lor de maximă densitate. Prezența lor în aceste zone se datorează existenței hranei, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța.

„Aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritații, care dispar într-un timp scurt", arată cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța.

Ce se întâmplă când atingi o meduză

Meduzele stau relaxate însă la cea mai mică atingere din partea unui corp străin se contractă brusc şi atacă. 

Dacă anumite specii de meduze vin în contact cu pielea umană pot provoca iritaţii.

Specialiştii spun că după fiecare furtună meduzele apar în apele puţin adânci de lângă mal, aduse de valurile puternice. Biologii susţin că veninul lor nu este suficient de puternic încât să pună în pericol viaţa umană.

Motivul pentru care sunt meduze la mal sau moarte pe plajă

Meduzele eșuează pe malul mării din cauza curenților marini și  furtunilor, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța.

"Prezența meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii și la începutul toamnei, curenților marini și furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor și astfel se explică eșuările masive din ultimele zile.", spun specialiștii, potrivit  Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: analize medicale Marea Neagră