x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Nicușor Dan după audierile la Comisia de anchetă a prețului energiei: Ședinţa asta a fost un circ

Nicușor Dan după audierile la Comisia de anchetă a prețului energiei: Ședinţa asta a fost un circ

17 Noi 2021   •   16:54
Nicușor Dan după audierile la Comisia de anchetă a prețului energiei: Ședinţa asta a fost un circ
Sursa foto: Lucian Alecu

Edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, a plecat de la Comisia parlamentară de anchetă a prețului energiei spunând că ședința a fost un circ.

"Din păcate, şedinţa asta a fost un circ pe care l-a generat preşedintele comisiei. Din respect pentru ceilalţi membri ai comisiei, pentru bucureşteni şi pentru această problemă foarte serioasă (factura la căldură), am stat şi am discutat la obiect pe toate subiectele tehnice pe care am fost invitat. Sunt gata să dau orice fel de răspuns şi sunt gata să colaborez cu instituţiile statului pe orice înseamnă rezolvarea problemei termiei bucureştenilor. Nu am mai putut să stau în condiţiile în care preşedintele face declaraţii politice", a spus acesta.

El precizează că lipsa căldurii și apei calde este efectul a 20-30 de ani de inacțiune a autorităților 

"Prima oară, anul ăsta, plătim subvenţia cât trebuie - 950 de milioane de lei. Ani de zile nu s-a plătit subvenţia, s-au acumulat deficite atât economice, cât şi în ceea ce priveşte zona de investiţii. RADET-ul a intrat în insolvenţă şi după aceea în faliment, în urmă cu doi ani, asta este sursa problemelor pe care le are sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti.

În opinia mea, întrucât Guvernul a alocat bani deja pentru primării care au avut necesar pentru noiembrie şi decembrie, va aloca şi pentru acele primării care au necesar de bani din ianuarie până în iunie, diferenţa între noi şi ei fiind faptul că noi plătim cu două luni mai târziu facturile de căldură. Adică factura din noiembrie o să fie plătită în ianuarie. Ăsta e motivul pentru care ajutorul de la Guvern, pe care noi l-am cerut, a fost pentru ianuarie şi nu pentru noiembrie", explică edilul.

Însă o ipoteză "pur teoretică" lansată de Nicușor Dan este ca locuitorii Capitaleii să plătească prețul întreg, de 600 de lei gigacaloria.

Totodată, el este optimist că va primi subvenția de 968 de milioane de lei pentru căldură promisă de executiv. 
"Întrucât Guvernul a dat deja pentru nişte primării care au avut nevoie de un ajutor urgent, eu sunt foarte optimist pentru PMB. Au existat mai multe discuţii, atât pe subiectul special al termiei din Bucureşti, cât şi pe subiectul general al termiei în oraşele care au sisteme centralizate de încălzire. Răspunsul o să vină în baza analizelor financiare pe care le face Guvernul".

Pe 26 noiembrie, Consiliul General va trebui să stabilească tariful plătit de bucureșteni pentru căldură.
 

×
Subiecte în articol: nicusor dan pret energie căldură